Дискинезия на жлъчните пътища - застой на жлъчка и хранене
Здравна Енциклопедия

Често в млада възраст се среща функционално разстройство – дискинезия на жлъчните пътища, съкратено ДЖП.

Това е нарушение на тонуса на жлъчния мехур, което е свързано с неправилно хранене, прекаляване с мазното, влияние на различни заболявания на храносмилането или инфекциозни фактори.

В резултат страда своевременното и пълноценно отделяне на жлъчка в червата и адекватно храносмилане. Това състояние може да стане фон за развитие на холецистит, възпаление на мехура с образуване на камъни.

Ролята на жлъчката в храносмилането

Под термина ДЖП се разбира функционален процес – нарушение на тонуса на жлъчния мехур или на моторните функции – правилно, равномерно съкращение на жлъчните протоци.

А това води до несвоевременно и неравномерно отделяне на жлъчка в чревния лумен при процеса на храносмилане.

Особена важност това състояние представлява, защото жлъчката се отнася към важните храносмилателни компоненти, участва в храносмилането на мазнини, притежава бактерициден ефект, активизира чревната моторика, предотвратява запек.

Обикновено проблемът възниква в детска или в тийнейджърска възраст, или при млади хора. Ако жлъчката продължително се застои, това може да бъде условие за развитие на възпалителен процес впоследствие.

Това е, ако е в лумена в проникне инфекция или се образуват камъни. Тогава се нарушава процесът на храносмилане, реологичните свойства на жлъчката, губи се нейната антиинфекционна функция.

Причини за ДЖП – влияние на заболявания и други фактори

Ако се влошава отделянето на жлъчка, то се нарушава процесът на разграждане на хранителните мазнини и се усвояват мастноразтворими витамини, може да пострада и обмяната на веществата, съпровожда се с диария или запек.

Сред водещите фактори, предизвикващи ДЖП са нередовно хранене и продължителни интервали между храненията. Прекомерно плътна храна с голямо количество животински мазнини.

Както и за развитие на други заболявания на храносмилането, за ДЖП е актуално яденето на вредни храни и употребата на такива напитки – газирано, fast food, чипсове, пикантни ястия.

Неблагоприятно влияят паразитни болести, особено ламблиоза, вирусни инфекции, които могат да засегнат стените на жлъчния мехур. ДЖП могат да предизвикат такива заболявания като гастрит или дуоденит, а също и остри отравяния и чревни инфекции.

Неблагоприятно въздействат и някои лекарства. Често ДЖП може да е съпътстваща патология при затлъстяване, диабет или хранителна алергия.

Обикновено ДЖП е характерно за хора с холеричен темперамент, които са с функционални нарушения на нервната система.

Симптоми на ДЖП – нарушения на смилането на мазнини

До голяма степен симптомите зависят от активността на движенията на жлъчката или от тонуса на мускулните елементи, разположени в стените на жлъчния мехур.

Обикновено боли корема, предимно от дясно, под долните ребра, особено остра е болката при физически натоварвания. Освен това са възможни и периоди на диарии, усещания за парене по хода на дебелото черво на фона на грешки в храненето.

Мазнините не се разграждат добре, което предизвиква симптоми на дефицит на витамини. Възможни са пристъпи на гадене и повръщане с примеси на жлъчка, езикът е обложен с бял налеп.

Възниква избирателен апетит, особено ако това са хранителни мазнини – краве масло, сланина, мазно месо.

Правилно хранене – основа на лечението на ДЖП

Изхождайки от това, че проблемът се предизвиква от нарушения на храненето, то именно неговата корекция е в основата на лечението.

Медикаменти и допълнителни въздействия – това е само спомагателна терапия в периоди на обостряния. Често правилното и здравословно хранене бързо отстранява всички негативни симптоми.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.48 155

Malchugani.com banner

Редактор