Какво представлява кашлицата?

Кашлицата е естествен и жизненоважен рефлекс, който помага на тялото да се справи с външни и вътрешни дразнители. Тя е не само движение на мускулите, но и сложен процес, който включва различни системи в тялото.

Когато вдишаме въздух, той преминава през носа и устата, след което преминава през гърлото и дихателните пътища, достигайки до белите дробове.

По този път, въздухът може да носи със себе си различни частици, включително прах, полени, бактерии и вируси. Тези частици могат да дразнят клетките, които покриват дихателните пътища, и да предизвикат кашлица.

Когато клетките в дихателните пътища се раздразнят, те изпращат сигнали до мозъка. Мозъкът от своя страна реагира, като изпраща сигнали до дихателните мускули, които се съкращават и предизвикват кашлица.

Този процес е бърз и често се случва автоматично, без да сме съзнателно осъзнали, че трябва да кашлем.

Въпреки че кашлицата може да бъде досадна и дори болезнена, тя е важна за поддържането на здравето на дихателната система.

Тя помага на тялото да се избави от нежелани частици и микроорганизми, които могат да причинят вреда.

Когато дихателните пътища се раздразнят от тези вещества, те изпращат сигнали до мозъка. Тези сигнали предизвикват рефлекс, който води до съкращаване на мускулите в гърлото и гърдите, което причинява кашлица.

Този процес помага на тялото да изхвърли външните агенти, преди те да достигнат до белите дробове, където могат да причинят сериозни заболявания.

Въпреки че кашлицата е важна за защитата на дихателната система, хроничната кашлица може да бъде признак за сериозно заболяване.

Хроничната кашлица, която продължава повече от няколко седмици, трябва да бъде разгледана от медицински специалист.

Тя може да бъде признак за различни заболявания, включително астма, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) или дори рак на белите дробове.

Кашлицата е не само досаден симптом, но и жизненоважен механизъм за защита на тялото. Тя помага на организма да се избави от потенциално вредни вещества и да поддържа здравето на дихателната система.

Въпреки това, важно еда се обръща внимание на продължителната или хронична кашлица, тъй като тя може да бъде признак за сериозно заболяване.

При такива случаи, е важно да се консултирате с медицински специалист за правилна диагноза и лечение.

Въпреки това, когато кашлицата стане постоянна или особено болезнена, е важно да потърсим медицинска помощ.

Хроничната кашлица може да бъде признак за сериозно заболяване и трябва да бъде разгледана от специалист. Не трябва да подценяваме важността на кашлицата като симптом и като механизъм за защита на тялото.

Какви са симптомите за кашлицата?

Важен фактор при определянето на симптомите на кашлицата е да се установи дали тя е остра или хронична.

Острата кашлица от своя страна се разделя на такава, която има инфекциозен или неинфекциозен причинител.

Симптомите , които говорят за инфекциозен произход на кашлицата са:

  • Висока температура и втрисане;
  • Болки в тялото и гърлото;
  • Гадене и повръщане;
  • Главоболие и възпаление на синусите;
  • Хрема, нощни изпотявания и постназална секреция.

Храчките понякога са белег за наличие на инфекция, но влажната кашлица се наблюдава и когато причинителя е от неинфекциозен произход.

Признаците и симптомите, които насочват вниманието ни към неинфекциозен причинител, са когато кашлицата се появява, когато човек е изложен на някои химикали или на няколко разпространени в околната среда вещества.

По симптомите на хроничната кашлица често пъти е трудно за лекарите да преценят каква е конкретната причина за появата на това състояние, тъй като при много от причинителите на хроничната кашлица симптомите се припокриват.

Лечение на кашлица

Лечението на кашлицата в повечето случаи се насочва към лечението на причината, която я предизвиква.

Ако имате остра кашлица и не сте ходили на лекар можете да се опитате да приложите спрямо нея лечението, което обикновено прилагате към обикновената настинка.

Както знаем, простудата преминава от само себе си и затова в този случай лекарствата против настинка, ще са ефективни и спрямо кашлицата.

Понякога острата кашлица се причинява от алергии, които се проявяват при излагането на алергена, възможно е това да някакво лекарство или пък определено растение, като лечението, което се предписва е елиминиране на причинителя на алергията – преустановяване на приема на лекарството или избягване на близкия досег с растението причинител на алергията.

При хроничната кашлицата, когато причинителят ѝ не е ясен, първоначално лечението започва с откриването на нейния основен причинител. Като това трябва да стане в тясно сътрудничество с медицински специалист.

Въпреки че не всяка хронична кашлица е възможно напълно да се елиминира, повечето хора могат да намерят облекчение като следват внимателно препоръките на лекуващия си лекар.

Най-доброто, което можете да направите, когато при вас се появи кашлица от какъвто и да е характер е да обсъдите с лекуващия ви лекар какво е най-правилното лечение във вашия случай.

Острата кашлица обикновено преминава от само себе си и не е необходима последваща консултация с лекар.

При много от случаите на хронична кашлица обаче са необходими седмици, а понякога и месеци лечение, за да настъпи някакво подобрение, макар и болния да е под периодично лекарско наблюдение.

Когато кашлицата не се поддава на стандартните процедури на лечение може да се наложи личния ви лекар да ви насочи към специалист, който да ви назначи специфично лечение.