Какво представлява кашлицата?

Кашлицата е движение на определени мускули, което е необходимо за да се избави организма от вещества, които дразнят дихателните пътища, които пренасят въздуха, който човек вдишва от носа и устата до белите дробове. Кашлицата се появява, когато клетките, които покриват дихателните пътища биват раздразнени и това дразнене провокира мускулно движение.

Резултатът е, че въздухът, намиращ се в белите дробове се нагнетява, налягането му се повишава и то по-високо от това на околната среда и се извежда принудително от тялото. Човек може да кашля нарочно, тоест той да контролира кога да се изкашля. Възможно е процесът на кашляне да е неволеви и човек да кашля без да е в състояние да въздейства и съответно да спре кашлянето.

Какви са симптомите за кашлицата?

Важен фактор при определянето на симптомите на кашлицата е да се установи дали тя е остра или хронична.

Острата кашлица от своя страна се разделя на такава, която има инфекциозен или неинфекциозен причинител.

Симптомите , които говорят за инфекциозен произход на кашлицата са:

  • Висока температура и втрисане;
  • Болки в тялото и гърлото;
  • Гадене и повръщане;
  • Главоболие и възпаление на синусите;
  • Хрема, нощни изпотявания и постназална секреция.

Храчките понякога са белег за наличие на инфекция, но влажната кашлица се наблюдава и когато причинителя е от неинфекциозен произход.

Признаците и симптомите, които насочват вниманието ни към неинфекциозен причинител, са когато кашлицата се появява, когато човек е изложен на някои химикали или на няколко разпространени в околната среда вещества.

По симптомите на хроничната кашлица често пъти е трудно за лекарите да преценят каква е конкретната причина за появата на това състояние, тъй като при много от причинителите на хроничната кашлица симптомите се припокриват.

Лечение на кашлица

Лечението на кашлицата в повечето случаи се насочва  към лечението на причината, която я предизвиква.

Ако имате остра кашлица и не сте ходили на лекар можете да се опитате да приложите спрямо нея лечението, което обикновено прилагате към обикновената настинка.

Както знаем, простудата преминава от само себе си и затова в този случай лекарствата против настинка, ще са ефективни и спрямо кашлицата.

Понякога острата кашлица се причинява от алергии, които се проявяват при излагането на алергена, възможно е това да някакво лекарство или пък определено растение, като лечението, което се предписва е елиминиране на причинителя на алергията – преустановяване на приема на лекарството или избягване на близкия досег с растението причинител на алергията.

При хроничната кашлицата, когато причинителят ѝ не е ясен, първоначално лечението започва с откриването на нейния основен причинител. Като това трябва да стане в тясно сътрудничество с медицински специалист.

Въпреки че не всяка хронична кашлица е възможно напълно да се елиминира, повечето хора могат да намерят облекчение като следват внимателно препоръките на лекуващия си лекар.

Най-доброто, което можете да направите, когато при вас се появи кашлица от какъвто и да е характер е да обсъдите с лекуващия ви лекар какво е най-правилното лечение във вашия случай. Острата кашлица обикновено преминава от само себе си и не е необходима последваща консултация с лекар.

При много от случаите на хронична кашлица обаче са необходими седмици, а понякога и месеци лечение, за да настъпи някакво подобрение, макар и болния да е под периодично лекарско наблюдение.

Когато кашлицата не се поддава на стандартните процедури на лечение може да се наложи личния ви лекар да ви насочи към специалист, който да ви назначи специфично лечение.