Много минерали съставляват съществена и важна част от една здравословна хранителна диета. Други минерали са токсични, дори и в малки количества и могат да доведат до нервна дисфункция, загуба на паметта, отслабване на имунната система и дори да увредят бъбреците.

Тежките метали са истински микроелементи, които могат да бъдат открити в индустриалните отпадъци, зъбни пломби, рибата и морските продукти, както и в боите, използвани в повечето бои и лакове в къщите и сградите. А те могат много сериозно да ви навредят.

Алуминий – намира се в дезодорантите, съдовете и приборите за готвене, домакинското и кухненско фолио. Алуминият се среща в природата и в натурално състояние в някои храни, но по-големи количества от него могат да бъдат проблематични. Нагряването на киселинни храни, като доматен сос например, в алуминиеви съдове или фолио може да позволи голямо количество алуминий да навлезе в кръвта ви.

Алуминият също така е част от антиацидите, праховете за печене и солта. Най-добрият начин да избегнете токсичното натрупване на алуминий в тялото ви е като ограничавате редовното приемане или досег с продуктите, съдържащи алуминий като антиперспиранти и дезодоранти, антиациди и готвенето в алуминиеви съдове и фолио.

Алуминият се свързва с болестта на Алцхаймер и други заболявания, които засягат мозъка и паметта като сенилна деменция и др. В мозъка на хора, страдащи от тези или подобни заболявания са открити депозити на алуминий. Природният алуминий може да бъде приеман по 40-50 милиграма дневно без да оказва негативно влияние на организма. Алуминиевите добавки в содите за печене и солта, както и този, които постъпва в организма от дезодорантите през кожата, може да се отложи в някои тъкани и има вероятност да предизвика проблеми с мозъка, когато влезе в комбинация с определени ензими. Токсичното отравяне с алуминий може да предизвика кожни обриви, стомашно-чревни разстройства и да навреди на костите и бъбреците.

Арсеник – можете да бъдете изложени на арсеник при консумацията на морски храни, храни, третирани с пестициди и инсектициди и др. Той също така може да бъде открит в почвата и следователно части от него се съдържат и в храните. За да избегнете токсично отравяне с арсеник, трябва да се предпазвате от инсектициди и пестициди, съдържащи арсеник, както и да внимавате за храни, третирани с подобни препарати. В случай, че консумирате кладенчова вода, проверете дали тя не съдържа високи нива на арсеник или други токсични метали.

Бъбреците ви елиминират арсеника от тялото, но големи количества от него могат да причинят увреждането им, както и проблеми със сърцето и кръвните клетки.

Малки количества арсеник могат да бъдат изключително полезни за здравето, но е нужно допълнително изследване, за да се удостовери това.

Кадмий – излагането на кадмий се получава при контакт с цигарен дим, определени бои, кафе, чай, вода и други замърсени храни и течности. Кадмият се намира в земята, често се добива от оловно-цинковите руди. Той може да се намеси във функциите на цинка в тялото като оказва негативно влияние върху имунната система, простата и костите.

За да избегнете излагането на кадмий, странете от вдишване на цигарен дим, консумирането на заразена морска храна и поддържайте добри нива на цинк в тялото си.