Няма проблем да похапнете преди лягане, особено ако от вечерята е минало достатъчно време. Така няма да се налага да си лягате гладни, което може да окаже негативно въздействие върху съня ви. Обаче, сега, когато вече знаете, че няма проблем да похапвате преди лягане, то това не значи, че можете да ометете кутията със сладоледа или да довършите останалата лазаня. Мазните и солени храни са тежки за храносмилателната система преди лягане. Същото се отнася и за храните, които са с повече подправки, пикантни или кисели, подобно на доматен сос или цитрусови плодове. Така те могат да повишат пулса и сърдечния ви ритъм. Като допълнение, при все, че сладоледът е популярен и често срещано удоволствие посред нощ както за освежаване, така и за засищане на глада, то простите захари, които се съдържат в него, могат да доведат до повишаване на енергийното ниво и това да доведе до състояние на будност, което ще попречи на нормалния ви нощен сън.

Старата изпитана рецепта за чаша топло мляко преди лягане въобще не е мит. Топлите течности ви карат да се чувствате сънливи, защото повишават телесната температура. Също така млечните продукти съдържат ензими и калций, които стимулират отделянето на химикали, подобряващи съня.

Идеалната закуска за преди лягане е около 200 калории и трябва да бъде комбинация от въглехидрати плюс малко протеини. С това ще можете да се радвате на здрав и спокоен сън.

Успокояващи компоненти:

Триптофан – това е аминокиселина, която се съдържа в пуешкото месо и спомага за по-добрия сън като активира усещането за сънливост. Тя също така спомага за отделянето на серотонин в тялото, който е известен като хормонът на щастието. Така вие се чувствате спокойни и можете да се радвате на добър и здрав сън. Триптофанът работи най-добре когато стомахът ви е празен или в организма ви няма постъпили много протеини, така че с малко пуешко месо ефектът е налице. Протеините се свързват с аминокиселината тиросин и създават чувство за будност, затова е добре да ги избягвате преди лягане. Отнема около час на триптофанът да достигне до мозъка, така че е добре да планирате времето на вечерната си закуска.

Мелатонин – това е същата съставка, която се влияе от светлината и регулира вътрешния ви часовник. Тя също може да бъде открита в някои храни като овес и череши.

Калций: калцият може да превърне триптофанът в мелатонин. Той е важен също така за нервните импулси и неговата липса може да доведе до неспокоен сън. Намира се в обезмаслените млека и киселото мляко.

Магнезий: помага за намалената продукция на кортизол, хормонът на стреса, който пречи на добрия и здравословен сън. Той е ключов за контракцията на мускулите и така няма да получавате спазми в краката през нощта. Намира се в ядките и бадемите.

Калий – важна съставка, която предотвратява мускулните спазми, които могат да ви държат будни, дори и да искате да заспите.

Десет страхотни рецепти за нощна закуска:

Овесена каша с нарязан банан

Олющени соеви ядки

Пуканки

Зърнени култури със соево мляко

Пълнозърнести крекери с хомос.

Печени тиквени семки

Черешово смути

Нискомаслено мляко с ленено семе

Пълнозърнест тост с бадемово масло

Чаша чай от лайка.