Какво знаем за лимоните?

От гледна точка на ботаниката са цитрусови плодове, принадлежащи към семейство Седефчеви, познати на науката като Citrus Limon.

И макар че дървото, от което произхождат е хибридно, то те са много по-ценни за поддържане на общото здравословно състояние от останалите по-известни в България представители на семейство Седефчеви – портокали и мандарини.

Лимоненото дърво се среща диворастящо главно в Индия, в подножието на Хималаите и се предполага, че разпространението му по света е започнало именно от този регион.

Най-търсени на пазара са 2 вида лимони, които се определят като основни Citrus medica, Citrus Limonium Risso.

Цитрусовият плод е с ниско съдържание на калории, около 29 на 100 гр., което е най-малкото количество в сравнение с плодовете на другите представители на семейство Седефчеви.

Лимоните са отличен източник на витамин С

Лимоните са с високо съдържание на витамин С, който е от съществено значение за нормалния растеж и развитие. Един лимон съдържа около 30-40 мг. витамин С.

За сравнение портокалът съдържа около 80-90 мг. витамин С.
Въздействието на витамин С върху човешкото тяло е изследвано много детайлно. И резултатите от проучванията показват, че притежава невероятно много полезни за здравето свойства.

Осигурява защита срещу малформации на плода, сърдечно-съдови заболявания, болести на очите, срещу появата на бръчки и при имунна недостатъчност.

Също така действа като антиоксидант и предпазва клетките от увреждане, причинено от прекалено голямото количество свободни радикали.

Какви уникални полезни за здравето на човека свойства притежават лимоните?

Водата с лимон като средство за детоксикация

Това е първото ценно свойство на лимонената вода, за което повечето от нас се сещат, но то обикновено и е най-надценявано.

По-долу ще цитираме няколко солидни научни източника, които дават вярна представа за потенциала на лимоните като средство за прочистване на тялото.

Не е изненадващо, че количеството на урината се увеличава след пиенето на вода с лимон, тъй като съдържа съединението цитрат.

То представлява естествен инхибитор на токсини, които е възможно да се отложат под формата на кристали в тялото. Лимонената киселина повишава способността на организма естествено да се пречисти от тези нежелани токсини.

Те проникват в организма по различен начин. Възможно е да е чрез въздуха, който дишаме и от някои от храните, които ежедневно консумираме. Две научни изследвания хвърлят малко повече светлина върху свойството на лимоните да прочистват.

Холандски учени през 2002 г. провеждат изследване върху животни с лимонени кори, което е публикувано в европейското списание „Nutrition“.

Резултатите от проучването показват, че лимонените кори са много ефективно средство за понижаване на нивата на общия холестерол и в черния дроб.

Въпреки че изследването е върху животни, резултатите са показателни, че консумацията на лимонени кори е възможно да е полезна за хората, които страдат от заболяването чернодробна стеатоза или омазнен черен дроб.

Резултатите от изследване на индийски учени през 2005 г.,публикувано в издание на списание „BMC Pharmacology“ , показаха, че съединението хесперидин /цитрусов биофлавоноид открит в лимоните/ предпазва черния дроб от увреждане след прилагане на CCl4 – добре проучен чернодробен токсин.

Тези изследвания са ясното доказателство, че лимоните подобряват функцията на черния дроб и улесняват филтрирането на опасни токсини.

Проучванията показват, че в случаите, когато се образуват токсини в тялото, лимоненият сок и кора действат прочистващо.

Пиенето на лимонена вода след хранене ще спомогне за формирането на значително по-малко токсини, а освен това ще бъде и улеснено тяхното изхвърляне от тялото.