Проверете дали правилно използвате тези средства за хигиена.

Какви са грешките, които се допускат при употреба на дезодоранти

1.Бъркат се дезодорант и антиперспирант

Антиперспирантът намалява количеството пот, а дезодорантът ни избавя от неприятната миризма. Повечето антиперспиранти съдържат алуминиеви соли, понякога заедно със соли на цирконий. Частично те свиват извеждащите протоци на потните жлези. Заради това временно се образува по-малко пот.

Дезодорантите само маскират неприятната миризма, или я неутрализират, като убиват бактериите. Не влияят на количеството пот и не правят подмишниците сухи.

2.Нанасяне на влажна кожа

Антиперспирантът най-добре действа на суха кожа. Не трябва да се нанася, ако току що сте излезли от душа или вече сте се изпотили.

3.Нанасяне веднага след бръснене

По-добре да не се използват дезодоранти веднага след бръснене, тъй като могат да предизвикат раздразнение, особено ако в тях се съдържа много спирт.

4.Използване по няколко пъти на ден

Този трик може да се прилага със сух шампоан или с гримове. Допълнителен слой дезодорант обаче няма да ви освежи, ако цял ден не сте се мили. Необходимо е да се нанася на суха и чиста кожа. Ако се нанесе над друг продукт, ефективността също се понижава.

5.Нанасяне от сутринта

Въпреки разпространеното убеждение, дезодорантите и антиперспирантите е необходимо да се нанасят не сутрин, а вечер преди лягане.

Същевременно потните жлези не са толкова активни. Антиперспирантът лесно попада в извеждащите протоци на жлезите и остава в тях.

Затова дерматолози съветват да се вземе вечер душ, внимателно да се забършат подмишниците и да се нанесе антиперспирант.

6.Не овлажняваме кожата на подмишниците

Дерматологът Фейн Фрей препоръчват овлажняващ крем с диметикон, или кокосово масло, ако желаете нещо натурално.

То успокоява сухата кожа и понижава загубата на вода от кожата. Освен това кокосовото масло притежава антибактериални свойства.

7.Използване на продукти, неподходящи за типа на кожата ни

За кожата под мишниците е необходимо да се грижим така, както и за лицето. При избор на дезодорант следва да се отчита собствения тип кожа и нейната чувствителност.

Високото съдържание на спирт в състава или острия аромат може да предизвика при раздразнение при хора с висока чувствителност.

8.Не се разбира разлика между обикновен и клиничен антиперспирант

Обикновените антиперспиранти свиват протоците на потните жлези с 20%, а клиничните – с 30%. В тях е повишена концентрацията на алуминиеви соли, тъй като те работят по-ефективно, но и повече дразнят кожата.

Препоръчително е при чувствителна кожа да не се използват, а вместо тях такива с диметикон.

9.Не вярваме в натуралните дезодоранти

Много от нас презрително се отнасят към натуралните дезодоранти и не вярваме в тяхната ефективност. Това изобщо не е лош вариант за тези, които се потят малко или искат само да маскират неприятната миризма.

10.Не знаем как да изчистим петната от дезодорант от дрехите

Белите следи от дезодорант създават много грижи. Ако обикновеното пране не помага, използвайте смес с лимон и вода в съотношение 1 към 1. За да не ни се налага, да се борим с петната, внимателно избирайте дезодорант.

Обикновено на дезодорантите, които не водят до образуване на петна по дрехите са със специална марка, но тяхната трайност не е толкова голяма.

За премахването на петната от дезодорант по дрехите може да се използва ацетилсалицилова киселина, тоест аспирин. Добре се справя с миризмата и с жълтите петна от пот.

Подходяща е за светли, тъмни и разноцветни. Необходими са 2 таблетки аспирин + ½ чаша хладка вода + четка за зъби.

Смесете аспирин и го разтворете във вода. Нанесете получения разтвор на петната, разтъркайте ги с четката и ги оставете за 2-3 часа.

Накиснете и изперете дрехата ръчно или в пералнята. Ако петната са стари, по време на плакненето могат да се насапунисат с домашен сапун или със средство за почистване на петна и внимателно да се разтърка.

Оцетът също може да се използва за почистване на петна от дезодоранти и пот, но не е подходящо за нанасяне на бели дрехи, в противен случай на тях ще останат жълти ивици.