Нелепите травми се случват, когато ги очаквате най-малко.

На фона на обичайните битови порязвания и фрактури, сексът може да се отнесе смело към занятията, свързани с повишена опасност.

Научният подход

В опит да докажат опасността от травми на едни или други секс пози може да се спори до безкрайност или до загуба на интерес. Харесва ли ни или не всичко зависи от уменията, опита и сексуалната решителност.

Окончателна яснота наскоро внесоха учени от Женевския университет по хирургия и травматология заедно с колегите си от Департамента по медицински изследвания в Женева.

Подхождайки последователно към въпроса, на цели 18 страници те изложили резултатите от проведените от тях проучвания. За целите на експеримента поканили двойка доброволци, които били сложени в магнитно резонансен томограф.

Пред очите на учените двойката демонстрирала 12-те най-популярни пози. С помощта на МРТ били сканирани ставите на партньорите, след което била съставена диаграма за напрежението вътре в ставите.

Травматолозите съсредоточили своето внимание върху тазобедрените стави, като използвали и статистика на аналогични травми, получени по време на интимни ласки.
Резултатите от работата били оформени като листовки, които ще се раздават на пациенти, които са били подложени на операции на тазобедрените стави.

Но най-често страдат не ставите, а по-интимните части на тялото. Да вземем предвид обстоятелството, че половият член може да се счупи. Ще си кажете, как е възможно, като в него няма кост!?

Въпреки това мъжкото достойнството може да се счупи, защото макар че е издръжливо и устойчиво, то е много крехко. Принос при изучаването на този въпрос имат бразилските учени.

Резултатите от своя труд те публикували в списание Advances in Urology. Установило се, че травми се случват най-често при хетеросексуални контакти и мастурбация.

Що се отнася до опасните секс пози, на първо място е позата „ездачка“- призната е за най-опасната от международната група учени, занимавала се с изучаването на този въпрос.

„Амазонките“ травмират своите кавалери в 28% от случаите. Мисионерската поза напротив предизвиква най-малко противоречия и е призната за една от най-безопасните.

Къде да отидем и какво да направим, ако получим травма по време на секс или множество такива?

Според завеждащия отделението по урология в голяма софийска болница фрактурата на половия член е доста рядко срещана. За да се случи е необходима много голяма изобретателност и акробатически способности или пък да се прави прекалено груб секс.

Счупването на пениса едва ли може да се обърка с нещо друго. Най-често и двамата партньори чуват неприятно хрущене. Това означава, че се е разкъсала белтъчната обвивка. Същевременно мъжът изпитва силна болка и ерекцията бързо изчезва.

Колкото и странно да изглежда, някои мъже игнорират счупването на принципа – ще мине от само себе си. Но не е така, тъй като неправилното срастване на белтъчните обвивки води до образуване на белези и до изкривяване на пениса от типа на пясъчния часовник.

Органът се снабдява слабо с кръв и вследствие за ерекцията трябва да се забрави.

Уролози препоръчват при счупване на половия член да се сложи лед и да се отиде при специалист. В този случай е необходима спешна операция, при която хирургът зашива увредените тъкани и за известно време половият член се гипсира. Но най-важното посещението при уролог да не се отлага.