Стриите са по-известни сред обществото като повърхностно разкъсване на кожата – подобни на вдлъбнатини линии с бял, розов или червено-виолетов цвят, възникващи по зони на прекалено разтягане на кожата.

Малко хора знаят, че основна причина за поява на този дефект е нарушение на хормоналния фон.

Макар че стриите са безболезнени, а с обезцветяването си се забелязват слабо, много хора ги намират за неестетични и се опитват всячески да прикрият гърдите, корема, бедрата и седалищните части, където най-често се локализират стриите. Как се появяват?

Поради микротравми на подкожната мастна тъкан, разкъсване на влакната колаген и еластин, по кожата се появяват видими червеникави вдлъбнати линии с дължина от 1 до 10 сантиметра.

Стриите могат и да не променят релефа на кожата, но често са под или над нейната повърхност. След време променят цвета си от червено-виолетово до перлено-бяло. Процесът на обезцветяване обикновено отнема няколко месеца.

Обикновено стриите се появяват по време на сериозни хормонални изменения, тоест през пубертета, по време на бременност, след раждане, по време на климактериума, при спортисти, увеличаващи телесната си маса с помощта на хормони.

Активният растеж на тъканите и прекомерното разтягане на кожата, обусловени от образуването на прекалено големи количества хормони от кората на надбъбречните жлези – глюкокортикоиди, щитовидната и половите жлези – съответно на адренокортикотропни и тиреотропни хормони.

Хиперкортицизъм

Синдромът на хиперкортицизма е известен също като синдром на Иценко-Кушинг и една от най-честите причини за поява на стрии. Развива се на фона на продължително прекомерно образуване на хормони от кората на надбъбречните жлези.

Възниква вследствие на патология на хипофизата, хиперплазии и тумори на кората на надбъбречните жлези, големи дози глюкокортикоиди, прилагани за лечение на различни заболявания – бронхиална астма, хепатит, ревматизъм, надбъбречна недостатъчност и прочие.

Нарушаването на белтъчния, мастния и въглехидратния обмен води до прекомерно отлагане на мазнини в областта на корема, гърдите, лицето, раменете, бедрата и седалищните части.

Именно там по изтънялата кожа се появяват стрии с лилав цвят. При девойки и жени хиперкортицизма се съпровожда с растеж на косми по горните устни и гърди. Характерно е също и липсата на настроение, нервността, безсънието, главоболието.

Соматотропинът и половите хормони

Бързите темпове на растеж на скелета и увеличаване на телесната маса в юношеска възраст са свързани с повишена концентрация на хормона на растежа. Заедно с него върху развитието на тялото влияе тестостеронът, андрогените и естрогена – мъжките и женските полови хормони.

Така кожата просто не успява да се адаптира към преразпределението на мастната тъкан. Недостигът на еластин и колаген предизвиква появата на стрии по гърдите, бедрата, корема, седалищните части и гърба.

Хормонален дисбаланс по време на бременност

Кожата на човека е достатъчно еластична, за да понесе силно разтягане. Но при бременните жени измененията на хормоналния фон се отразяват неблагоприятно върху нейната структура.

Поради увеличения синтез на естроген в клетките на кожата се понижава количеството аминокиселини, отговарящи за образуването на колаген и еластин. Излишъкът от кортизол и прогестерон предизвикват изтъняване на кожата и влакната на еластина се разкъсват в областта на корема и гърдите – в зоните на най-голямото натоварване.

Лечение и профилактика на стрии

Появата на стрии през пубертета, а също и внезапното увеличаване на теглото в зряла възраст е повод да се потърси лекарска помощ.

За профилактика на стриите се препоръчва внимателна грижа за кожата, повишаване нейната еластичност с помощта на контрастни душове, масажи, специални средства, стимулиращи образуването на колаген.