Всяка сутрин мием зъбите си, поглеждаме се в огледалото и оценяваме външния си вид. Далеч на всички хора ги устройва естествения цвят на зъбите.

Въпреки това модата на искрящо белите зъби и „холивудската“ усмивка здраво навлезе в ежедневието ни.

От екраните на телевизора се усмихват актьори и актриси с белоснежна усмивка, а дори и водещите на новините, а отражението в огледалото показва съвсем различна картина.

Това огорчава повечето от нас, тъй като искаме веднага да избелим зъбите си, да сложим изкуствени коронки или още нещо, за да съответстваме на стандартите на красотата. Но не всичко е толкова просто.

Естественият цвят на здравите зъби се определя от много фактори, сред които наследственост, структура и дебелина на емайла и на дентина, прием на лекарства по време на формиране на зъбите, вредни навици и така нататък.

1. Какво ядем и пием

В хранителни продукти се съдържат голямо количество натурални – беталаини, каротеноиди, антоциани, и изкуствени синтетични оцветители – кармуазин, еритрозин, тартразин, индогокармин и др., които могат при постоянен контакт със зъбите временно да променят тяхното оцветяване.

Оцветителите проникват в повърхностните слоеве на емайла, или се задържат като налеп, а при правилно почистване цветът се завръща към нормалното.

Примери за такива продукти са – силният черен чай и кафе, червено вино, сокове, ягодоплодни – къпина, вишна, синя и черна боровинка.

Смолите от цигарения дим също бързо полепват по повърхността на зъбите и им придават постоянен жълтеникаво-кафяв оттенък.

Много агресивни изкуствени оцветители се съдържат в познатите на всички нас газирани напитки, които не само оцветят емайла, но и постепенно започват да го разрушават, ако се пият редовно за продължителен период от време.

2. Нарушения на структурата на зъбите

По време на вътреутробното развитие на формиращите се зъби влияят:
1. Количеството на постъпващите в организма на детето важни елементи – калций, фосфор, магнезий, флуор, витамини;
2. Приеманите лекарствени препарати – антибиотици, хормони;
3. Нарушения на обмяната на веществата;
4. Хроничните заболявания на органите и системите;
5. Съставът на хранителните продукти и качеството на питейната вода;
6. Наследствени особености на развитието;

Появата на бели или жълти петна на зъбите и характерно за такива заболявания като флуороза и хипоплазия на емайла.

Още в периода на формиране на зачатъците на зъбите на организма му въздейства излишното количество флуор, постъпващ с водата или храната, развива се флуороза.

Стресът, токсикозите, инфекциите по време на бременността могат да доведат до аномалии в структурите на зъбите на бъдещото дете.

Въздействието на антибиотиците от тетрациклиновата редица предизвиква увреждане с постоянно изменение не само на цвета на емайла, но и на релефа му.

Специфичен вид бактерии на устната кухина могат да оцветят зъбите в зеленикав или кафяв цвят – хромогенни бактерии, а при съществуване на пукнатини и ерозии е затруднена качествената хигиена на тези области, поради тази причина те бързо променят цвета си и стават забележими дори и за пациентите.

3. Грешки в процеса на лечение на зъбите и възможни усложнения

Дори ако зъбите по природа имат красив белоснежен цвят, с времето участъците от емайла или отделният зъб могат да променят окраската си.

Пациентът забелязва потъмняване на зъба, понякога се губи естествения блясък на емайла. Това е актуално особено за предните групи зъби, тъй като възникналият дефект се намира в зоната на усмивката. И е забележим за околните.