Здравият черен дроб е важен за организма, именно защото отговаря за неговото прочистване. Експертите напомнят, че този орган дълго търпи, но бързо се предава, и признаците на влошеното му състояние обикновено стават видими твърде късно.

Поради тази причина най-добрата профилактика според лекарското мнение е да глезим черния дроб с правилните храни.

1. Извара

Препоръчва се включването на този млечнокисел продукт в на практика ежедневния хранителен режим. Полезни за черния дроб са и другите млечнокисели продукти, като киселото мляко.

Като добавка към храната може да се добавя и немазна сметана.

Изварата е една от най-добрите храни за възстановяване на черния дроб, заради съдържанието на аминокиселината метионин, която способства за понижаване на концентрацията на холестерол в кръвта и намаляване отлагането на мазнини в този орган, като по този начин подобрява и функцията му.

2. Мед, сладки и мармалад

Добра новина за обичащите сладко, и между впрочем, отличен повод да се откажете от твърде строгите диети – черният дроб обича сладко.

Естествено в разумни граници, но точно за здравето на този орган можете смело да се глезите с конфитюри, мармалад и пастили.

За черния дроб е идеално съчетанието на въглехидрати с пектин, но в малки количества – не повече от 10% от дневната калоричност на храните. А най-доброто лакомство за черния дроб е медът.

3. Яйца

Черният дроб не обича мазните белтъчни продукти от рода на сланината, мазните колбаси, сосовете, мазни бульони. Те му харесват и заради голямото количество мазнини и вещества в тях, справянето с които е трудно.

Поради тази причина най-подходящ за черния дроб рохко сварените яйца. А за разнообразие яйцата могат да се направят под формата на омлет.

4. Риба и заешко месо

Рибата е много полезна за цялото тяло, и разбира се за черния дроб, например удачен избор биха били пъстървата, сьомгата, мерлузата, костур.

Тези, които не обичат риба могат да я заместят със заешко или пилешко месо. Но при приготвянето им цялата видима миризма трябва да се премахне.

5. Каши

За пълноценна функция на черния дроб са много важни източниците на витамини група В и растителни влакна, а това са на първо място пълнозърнест хляб и трици.

Сложните въглехидрати помагат на черния дроб да се прочиства от вредните вещества.

6. Плодове и зеленчуци

Зеленолистните, останалите зеленчуци и плодовете също снабдяват черния дроб с необходимите микроелементи и витамини. Но не всички са полезни за него.

Плодовете и зеленчуците като източник на растителни влакна и на пектин, се препоръчват не кисели, които раздразват лигавицата на стомаха, а по-добре да се употребяват основно в термично обработен вид – запечени, варени на пара.

Полезни за черния дроб са печените ябълки, бананите, кайсиите, сливите и крушите. От зеленчуците – тиква, моркови, цвекло, карфиол, тиквички и патладжани.

Изключват се зеленчуците, съдържащи големи количества етерични масла, имащи остър вкус – пресен лук, чесън, горчица, пикантни подправки.

Бялото зеле също тежко се понася при заболявания на черния дроб. За поддържане на тонуса на черния дроб помагат зеленчуковите крем супи и крем супите с мляко.

Не на диетите и на честото оставане на работа до късно

Основният враг на черния дроб е алкохолът. Но неправилното хранене, екстремните диети, отказът от животинска храна и дори стресът също се отразяват неблагоприятно на състоянието на органа.