Когато хората купуват определено лекарство, което са купували и техните родители например стандартно обезболяващо, те в повечето случаи не мислят колко е ефективно и дали би могло да нанесе непоправими вреди на тяхното здраве, тъй като започват да го приемат, без да са прочели указанията му за употреба.

Също не са малко и случаите, в които се купува някакво лекарство, за да се помогне на съсед, приятел или роднина.

Приемането на лекарства без предварителни изследвания и лекарско предписание категорично не се препоръчва, тъй като вместо лечение е възможно да се постигне обратния ефект и множество здравословни проблеми.

Също така обикновено хората не се вслушват в това, което им предлага фармацевтът и купуват лекарства, които считат за евтини и ефективни, защото самите те са ги приемали в детството или са виждали своите родители да го правят.

Но науката не стои на едно място, включително и фармакологията, затова е по-добре човек да си купува нови лекарствени препарати, които вече са доказали своята ефективност, а не да се предпочитат старите.

Прекалено голяма част от лекарствата в аптеките се купуват по навик и обикновено се забравя за инструкцията за приложение на медикаментите.

А именно тази листовка дава възможност на човек да узнае как правилно да приема препарата и има ли смисъл ли изобщо да се закупува и дали би осигурил положителното действие, които се очакват от неговото приложение.

Подобни лекарства са вече морално остарели и те често не само, че не действат, както се очаква, но могат да станат причина и за възникване на дългосрочни увреждания.

1. Аналгин /метамизол натрий/ - вероятно е познат на повечето от нас

Този медикамент отдавна е забранен в редица европейски държави, където не се предлага вече от 20 години, като Но в България след кратко проучване в интернет може да лесно да се установи, че аналгинът се предлага свободно от по-големите онлайн аптеки. Но тези забрани се отнасят само за таблетната му форма.

Към инжекционната му форма засега те не се прилагат.

В какво се състоят тези противопоказания?

Метамизол натрия – активната съставка на аналгина, е изключително вредна за стомашната лигавица и отрицателно въздейства на черния дроб, бъбреците и влошава кръвотворната функция.

2. Бисептол

Лекарственият препарат се смяташе за спасение от бедите през далечните 80-те години, отдавна е загубил своята ефективност. Медикаментът е бил използван при различни инфекции, когато е било и не е било необходимо като изобщо не се е мислило за последствията. Въпреки това впоследствие се установило, че медикаментът съвсем не е безвреден.

На първо място бисептолът често предизвиква алергични реакции, оказва токсично въздействие на организма и приемът му се отразява зле и на бъбреците.

Освен това организмът при по-продължително прилагане може да привикне към него и микроорганизмите, към които е насочен да не реагират.

За по-щадящо се счита приемането на антибиотици, в зависимост от техния клас те въздействат на определени микроорганизми и не се отлагат в черния дроб и бъбреците.

3. Тетрациклинът - на следващо място в този списък

Отдавна морално остарял лекарствен препарат и на практика приложението му е неефективно. Отразява се неблагоприятно на кръвотворния процес и трябва да се приема само след лекарско предписание.

Освен това е и с токсично действие. Съвременните антибактериални препарати са много по-добри и по-ефективни, затова е много по-добре да се закупуват именно те, но ,разбира, се след предварителна консултация с лекар.