Навярно сте забелязали, че на някои хора им върви много повече, отколкото на други. Професор по психология от Англия установява причината за това явление и ни съветва как да станем галеник на съдбата.

Как да привлечем късмет, без големи усилия

Какво отличава късметлиите от неудачниците

Ричард Уайзман, професор по психология, решава да установи каква е разликата между тези, които са почти сигурни късметлии от неудачниците.

В рамките на своето изследване установява, че късметлиите са с висока степен на екстровертност. Усмихват се 2 пъти по-често и се стараят да поддържат зрителен контакт с другите. Ученият смята, че комуникативността и откритостта помагат за привличането на щастливите възможности.

На хората, на които не им върви, са склонни към емоционална неустойчивост, тревога и негативни емоции.

Уайзман провежда редица интересни експерименти. За да се изясни влиянието на тревогата върху човека, той моли членовете на първата група да гледат към движеща се точка на екрана на компютъра.

След известно време в ъгъла на екрана се появили по-големи точки, които са забелязани от всички доброволци. На участниците от втората група ученият предложил парично възнаграждение за това да се фокусират върху централната точка.

Повече от 1/3 от участниците в експеримента не обърнали внимание на другите точки, заради желанието да получат пари.

Експериментът показал, че тревогата, макар и да ни помага да се концентрираме върху една задача, не ни дава нови възможности.

На хората, на които не им върви изпускат шансовете, тъй като вълнуват и тревожат твърде много, заради определен проблем. Късметлиите са отворени за всичко ново.

На участниците от другия експеримент Уайзман дава вестник и ги моли да преброят снимките в него. На неудачниците им отнема около 2 минути да го направят, а на късметлиите само няколко секунди.

На втората страница на вестника било написано: „Спрете да четете. В този вестник има 43 снимки.”

Късметлиите веднага видели надписа. Оказват се по-внимателни. Късметлиите имат по-оптимистични възгледи за живота. Дори и нещо да не върви както те се надяват, те са склонни да търсят плюсове в ситуацията.

3 начина за привличане на късмета

Уайзман също решава да изясни може ли човек да стане късметлия, и моли доброволците да направят няколко упражнения. След месеци 80% от участниците в изследването потвърждават, че са станали по-щастливи и по-доволни от своя живот, най-важното, вървяло им повече.

Ето какво ги помолил Уайзман:

Да мислят по-мащабно

Заради постоянните тревоги по повод това дали ще стигнем до целта си, можем да изпуснем перспективни възможности. Да бъдем отворени за новото, тогава ще имаме повече шансове да изтеглим щастливия билет.

Да се отнасяме към живота по-позитивно

Не трябва да виждаме само негативизъм във всичко. Такава нагласа отнема жизнени сили. Вместо да се оплакваме от нещо, трябва да сме благодарни за това, че не се е случило нещо лошо.

Направете тази седмица нещо, за което не сте си помисляли

Рутината може да убие всяка мотивация. Ако всеки ден общувате с едни и същи хора, ядете една и съща храна и да вършите рутинна работа, постарайте се да разнообразите своя живот. Излизането от зоната на комфорта повишава шансовете да хванем късмета за опашката.

Да, някои от нас се раждат с големи привилегии. Но не трябва да обвиняваме другите и житейските обстоятелства за своите провали. Поемете отговорност за своето щастие.

Така ще се чувстваме по-добре, по-пълноценни. Каквото и да ни се случи, ще се чувстваме по-добре, това няма да ни събори психически.

Какъв е смисълът да се потапяме в негативното, това може да ни попречи да свършим това, което сме планирали.

Разбира се, не трябва да се прекалява и с позитивизма, тъй като това може да ни изиграе лоша шега, особено що се отнася до финансите. Трябва да преценяваме рисковете, когато разходваме средства, когато става въпрос за инвестиции.

Безсмислено е всичките си финансови ресурси, обричайки се на глад и затруднения при посрещане на ежедневни нужди в името на бързо постигане на богатство.