Как да изглеждаме млади и силни без значение от възрастта? Младежкият облик се формира от 3 основни компонента, и колкото по-рано започнем да се грижим за тях, толкова по-млади ще изглеждаме с всяка изминала година.

Какви са показателите на младостта и как да ги поддържаме

1.Стойка

В младостта правилната стойка се възприема като нещо, което се подразбира. Започваме да ѝ обръщаме внимание само тогава, когато изгърбването стане очевидно, кръстът започне да ни боли, а любимата ни рокля не ни стои толкова добре, както преди.

Защо се случва така? Ако си представим, че сме постоянно с водолазен костюм, то при норма с възрастта ще се смъкне малко надолу. Представете си, че дърпате прилепналата по тялото еластична тъкан надолу – приблизително в областта на слънчевия сплит.

Това повлича след себе си шията и раменете, и целият костюм се свлича. Това е естествено явление, тъй като стойката се променя с възрастта.

Как да спрем този процес и да го върнем обратно? Да повдигнем костюма нагоре и да го вържем на панделка, за да се държи?

Цялата „конструкция” трябва да се връща обратно на природния вектор редовно. За тази цел са нужни адекватни физически натоварвания и упражнения за отпускане и разтягане.

Адекватните физически натоварвания дават необходимото напрежение. Било то бягане, разходки, велосипед, зумба или всякакъв друг вид натоварвания, при изпълнение на физически упражнения тонизираме мускулите.

Ако на тялото се създава обичайното напрежение, то се тонизира. При следващи занятия тези зони ще поемат върху себе си допълнително натоварване, докато „дремещите” мускули ще продължават да мързелуват.

За да се балансира тялото, е необходим активен релакс – навик за освобождаване на обичайното напрежение. Само с едно усилие на волята е невъзможно да се отпуснем.

Тялото е устроено така, че обичайните напрежения стават незабележими за мозъка, просто не ги улавя, а ги смята за норма. Затова са необходими специални упражнения, които позволяват да се установи този дисбаланс и да се възстанови нормалният тонус на мускулите.

2.Лице

Съвременните технологии позволяват с помощта на инжекции да бъдат постигани фантастични резултати – както положителни, така и отрицателни. При желание за поддържане на младостта на лицето, това може да се постигне и по естествен път.

Защо при едни жени още на 30 г. се формират бръчки на лицето, а други запазват красотата си до напреднала възраст?

Отчасти това се дължи на генетиката, но има и други фактори, които е по силите ни да управляваме. Гаранция за естествената красота на лицето, това е пълноценното хранене, а това означава и обновяване на тъканите.

За тази цел е необходим релакс. И в този случай е важен не само за самото лице, но и за целия раменен пояс.

Когато мускулите са напрегнати, те блокират малките съдове, като понижават микроциркулацията.

Напрежението на областта на шията и на раменете „не пропуска” определен процент от кръвта към главата, като се влошава кръвообращението, а напрежението на мускулите на лицето понижава микроциркулацията „по места”.

Прекрасно подмладяващо действие дават най-различните техники за масаж. Освен това, за самостоятелно поддържане на младост и красота на лицето е желателно да се усвоят техниките за активно отпускане на шията и на раменете.

3.Мозък

Колкото по-добре функционира мозъкът, толкова по-ефективно ръководи всички процеси в тялото, и по-точно метаболитни и хормонални.

Как да поддържаме младостта на мозъка? Този орган е много взискателен към храненето – приема до 25% от целия кислород, който получаваме. Само си представете – ¼ от целия вдишван кислород трябва да идва от мозъка, а ¾ от цялото останало тяло.

Какво се случва, ако мозъкът не получава достатъчно кислород? Започва да функционира в икономичен режим – незадължителни процеси, например, когнитивните функции се забавят, започва постоянно главоболие, с времето започват да страдат метаболитните процеси.

За да получава мозъкът необходимото количество кислород, особено в не особено благоприятните условия на големия град, е много важно да се поддържа физическа активност, но и да се релаксира добре.

Ако работим постоянно над подмладяването, то тялото ни ще става по-красиво и енергично с всяка изминала година.