Ако белите дробове не са наред, на човек няма да му е добре. Да, често заболяванията на органите на дишането първо се отразяват на самия дихателен процес, но съвсем невинаги симптомите на белите дробове са очевидни.

Вашето тяло може да ви изпраща сигнали за помощ по различен начин. Ако се научите да разпознавате, това ще ви помогне да излекувате белите дробове и да дишате с удоволствие.

Каква е основната причина за проблеми с белите дробове?

На първо място, това е хроничната обструктивна белодробна болест – ХОББ. В България 1% от населението са болни от това заболяване, което може да доведе до летален изход. Такива са статистическите данни за 2013 г.

Що се касае за ситуацията в света, то ХОББ стои на 4-то място сред причините на смъртта и съвсем скоро ще бъде на 3-то място в т.нар. черен списък на смъртта.

Типичните заболявания, които влизат в понятието хронични обструктивни заболявания на белите дробове са:

• Емфизема;
• Хроничен бронхит;
• Астма;
• Кистозна фиброза;

Ако установите поне един от симптомите, описани по-долу, не си и помисляйте да ги игнорирате. Тези признаци и изменения са сигнал, че трябва да се обърнете към лекар.

1. През цялото време не се чувствате достатъчно енергични

Качили сте се по стълбите на 3-тия етаж, а усещането ви е все едно сте изминали маратон? Установявате, че не сте напълно способни през почивните дни да вършите обикновените неща, без да си поспите?

Клетките ви е нужен кислород, за да образуват енергия, която ще подкрепя целия организъм през деня. Когато в клетките кислородът не стига, започвате да правите всичко бавно.

Освен това, ако нивото ви на енергия е ниско, ще се образува своеобразен порочен кръг – заради умората и слабостта няма да ви се получи нормално да си правите упражненията.

А същевременно заради дефицит на физическа активност трудно се попълва запасът от жизнени сили. Помнете, че възстановяването на здравето чрез дишането е физически възможно.

2. Проблеми с дишането, а причината в белите дробове

Възможно е да смятате, че с напредването на възрастта на човека се променя типа дишане, и често се затруднява, но това не е така. Ако можете ясно да кажете, че отдавна е минало времето, когато леко и дълбоко сте дишали, то може би е дошло времето лекар да преслуша белите дробове.

Задухът – това е нарушение на честотата на дишането, което се съпровожда с усещане за недостиг на въздух. Може да бъде свързан и с различни патологични състояния, водещи до затрудняване на вдишването и издишването.

При недостатъчно постъпване на кислород към органите и тъканите на организма се опитва да компенсира този недостиг чрез усилване на активацията на дихателните мускули, което води до увеличаване на честотата и ритъма на дишането.

Понякога човек усеща недостиг на въздух, защото е трудно да изкара всичкия въздух от гърдите, и твърде голямо количество се натрупва в тях.

3. Объркване

Знаете ли, че мозъкът използва само 15-20% от кислорода, който постъпва в организма? За правилна работа му трябва кислород, за да мисли адекватно.

Нивото на кислорода бързо се понижава в случаите, когато белите дробове не могат да доставят достатъчно кислород в кръвта, и вследствие на това често човек се чувства объркан.