Сексуалните отношения са достатъчно енергоемки, но какво ще се случи ако по време на секс един от партньорите или двамата бързо се уморяват, възможно ли е да охладняване между тях и поява на дистанция?

За да се избегнат проблеми, следва да се поддържате в добра физическа форма. Предлагаме ви топ 3 упражнения за издръжливост в секса.

1. Укрепване на горната част на тялото

На практика във всички секс пози участват ръцете на единия или на двамата партньори за упора и/или за подкрепа. За укрепване на мускулите на раменете и на предмишниците, започнете да правите лицеви опори – започнете с по 3 серии по 5-10 повторения в зависимост от физическата ви подготовка, набирания и упражнения с тежести.

Идеално упражнение за увеличаване на издръжливостта в секса е планкът. Освен на групата раменни мускули то още въздейства и на коремната преса, гърба и краката.

Изпълнявайте планка правилно – опората трябва да бъде на свитите на 90 градуса ръце и на пръстите на краката, не отпускайте главата назад – гледайте напред с изправена подбрадичка, дланите трябва да бъдат в една равнина с раменните стави, гърбът трябва да е изправен и бедрата напрегнати, седалищните части трябва да бъдат на нивото на тялото – да не са провиснали или пък приповдигнати над гърба.

Започнете от 30 секунди и увеличете времето на планка до 3 серии по 3 минути ежедневно.

2. Укрепване на долната част на тялото

Упражненията за издръжливост в секса трябва да включват натоварване за бедрата, долната преса и седалищните части. Това са най-работещите части на тялото в секса.

За да укрепите тази група мускули, правете клякания – 3 серии по 20 повторения 3 дни в седмицата, повдигания на таза от легнало положение по гръб.

Простото упражнение „велосипед“ е много ефективно за долната преса и за бедрата. Бягането също е полезно, тъй като укрепва краката и бедрата.

Често по време на секс се случват и крампи, и то обикновено в долната част на тялото – бедрата, седалищните части. Това е верен признак за недостиг на магнезий в организма.

Сусамът, тиквените семки, кедровите ядки и орехите са основен източник на магнезий, също се съдържа в по-големи количества в кафявия ориз, в морската риба, бананите и сушените сливи.

3. Укрепване на тазовите мускули

Както при мъжете, така и при жените има мускули, които във всяка секс поза участват на 100%. Това са срамно-опашните, които преминават от срамната кост към опашната.

Тренировката на тези мускули може значително да повиши издръжливостта в секса, и да подобри неговото качество.

За тази мускулна група съществуват специални упражнения, вероятно се досещате, че става дума за тези на Кегел, и въпреки разпространеното мнение, те са ефективни не само за жени.

Същността на упражненията е да се съкращават и отпускат тазовите мускули – все едно ако бихте искали да спрете уринирането. Препоръчва се да започне с 3 серии по 15 съкращения на ден.

Първоначално можете да държите мускулите под напрежение буквално за секунда-две, но след седмица редовни тренировки през това време се увеличава до 7-10 секунди.

Това са най-ефективните упражнения за повишаване на издръжливостта в секса, и максимален резултат те дават в комплекс с аеробни упражнения – бягане, скачане, плуване, за да не се нарушава дишането по време на секс.