Сладките храни справедливо се смятат за едва ли не основната причина за наднорменото тегло. Затова тези, които следят за фигурата си, се стараят да ги избягват. Но животът ни не може да се състои от постоянни ограничения.

За щастие съществуват нискокалорични храни сладки храни, които позволяват на човек да се наслади на сладкия вкус, което да бъде относително безопасно за фигурата.

Какви сладки храни можете да ядете, без да се опасявате, че ще навредите на фигурата си?

1. Плодове

Също се отнасят към сладките храни. Това не са само полезни сладки храни, но и нискокалорични.
Например калоричността на малините, сливите, ягодите, дините, кивито, ябълките и дори относително калоричните банани не надвишава 65 килокалории на 100 грама.

За сравнение калоричността на млечния шоколад е 547 килокалории, на еклерите – 544 килокалории, на вафлите – 530 килокалории, на слънчогледовата халва – 516 калории на 100 грама.

Плодовете могат да се ядат както в свеж вид, а също от тях могат да се приготвят разнообразни десерти – желета, мусове, плодови салати.

Тези полезни сладки изкушения удовлетворяват потребността от сладко и осигуряват на организма витамини и минерали.

Важно!

Диетолозите препоръчват плодовете и плодовете фрешове да се употребяват в първата половина на деня.

2. Сушени плодове

Калоричността на сушените плодове е значително по-висока от тази на пресните – приблизително 200-270 килокалории. Но все не са толкова калорични, колкото бонбоните, шоколадът и сладкишите.

Сушените кайсии, стафидите, сушените сини сливи, смокините и другите сушени плодове подобряват храносмилането, спомагат за очистването на червата, богати са на витамини и на други полезни вещества.

Ако изяждате всеки ден шепа сушени плодове като десерт, то можете и да не се притеснявате за фигурата си.

3. Натурални млечни десерти

Готовите млечни десерти не могат да се нарекат полезни, тъй като съдържат много захар, оцветители, консерванти и други ненатурални добавки. Натурален и истински полезен е йогуртът, приготвен у дома от прясно мляко и закваска.

За да стане сладък в него могат да се добавят ягоди, лъжица мед. Калоричността на тази сладка храна е не повече от 100 калории на 100 грама.

Това например е 5 пъти по-малко от енергийната стойност на млечния шоколад. Ползите за организма от него са повече, а вкусът също е сладък.

Още един вариант за млечен десерт – извара с ниска масленост с мед или друга сладка добавка. Но все пак медът, макар и да е полезно сладко изкушение, е доста калоричен.

В 100 грама се съдържат 308 килокалории. Но 100 грама мед за 2-3 супени лъжици. Но пък медът е значително по-сладък от захарта. А за подслаждане на изварата стига и 1 една чаена лъжичка мед.

В 100 грама извара с ниска масленост се съдържат 150-200 килокалории. Млечният десерт с извара с добавени сушени плодове, пресни такива или мед, е полезно нискокалорично сладко изкушение.

4. Мармалад

Какви сладки изкушения можете да си купите от магазина, ако не можете да подминете рафтовете със сладки?

Това е мармалад, който не може да се нарече напълно безопасен за фигурата, но все пак в сравнение с поничките и вафлите, е с много по-ниска енергийна стойност, която е в рамките на 296-299 килокалории.

Това е 2 пъти по-малко от калоричността на млечния шоколад, който освен това почти с нищо не допринася за попълване на запасите на организма с полезни вещества.