Най-важното е физическите натоварвания да бъдат правилни.

По време на интензивна двигателна активност се образуват хормони на стреса, които потискат работата на имунната система и повишават кръвното налягане, посочват лекари.

Поради тази причина интензивните тренировки многократно повишават риска от ОРВИ, като човек остава предразположен към разболяване в рамките на 3-5 дни след такава двигателна активност.

По време на интензивни физически натоварвания в организма се натрупват токсини – отпадни вещества.

При нормални условия в организма се обезвреждат от организма, а след това постепенно се отвеждат чрез този орган, бъбреците, кожата и дишането.

Но ако тренировките следват една след друга, токсините се натрупват и отравят организма – първоначално възниква усещане за силно напрежение, чиито симптоми са вялост, раздразнителност, безсъние, липса на апетит, понижаване на телесна маса, след това и изтощение и в резултати чести настинки и грип.

Но има специални видове физически упражнения, насочени към активизация на имунната система. Към тях се отнасят някои йога асани. А като цяло, за да бъде натоварването полезно, е необходимо да се придържате към определени правила.

1. Натоварването трябва да бъде умерено, не твърде продължително и редовно – трябва да се практикува не по-рядко, но и не по-често от 2-3 пъти седмично.

2. След занятията е необходимо възстановяване – имунната система се възстановява приблизително толкова по-бързо, колкото и и мускулите.

Ако усещате признаци на претренираност – неотминаваща умора, повишена честота на сърдечните съкращения в състояние на покой, болки в мускулите, пропуснете тренировката.

3. Тренирайте на чист въздух – това подобрява кръвоснабдяването и обезпечава с кислород всички тъкани на организма.

Освен това скоростта на циркулиращата кръвта нараства, имунните клетки по-бързо попадат във всички тъкани и органи и по-бързо реагират на причинителите на заболявания.

По време на натоварване също се активизира работата на надбъбречните жлези, благодарение на което в кръвта се повишават нивата на хормона кортизол, който повишава устойчивостта на организма към инфекциозни въздействия.

4. Основният критерий за правилни занятия е самочувствието. Ако след тренировка усещате приятна умора, това означава, че тренировката е била от полза.

Също е важно правилно да се подкрепяте след тренировки. Имунитета се повишава от лакто- и бифидобактерии, храни източници на белтъци – месо и извара, ненаситени мастни киселини – омега-3, растителни влакна – плодове и зеленчуци.

Рецепти срещу настинка

1. Чай с ехинацея – 2 чаени лъжички от билката смелени – корени, цветове или листа, се слагат в 600 мл вряща вода. Оставят се да престоят 30-40 минути и се приемат 2-3 пъти дневно.

2. Чай с джинджифил и лимон – от корена на растението се отрязват парченца – 1-1.5 см, очистват от кората и се настъргват на голямо ренде. И се слагат в 500 мл вряла вода и се оставят за 7-10 минути.

3. Чай от лайка – смелени цветове от лайка се заливат с 500 мл вряла вода. Оставят се да престоят 15-20 минути.

Йога за укрепване на имунитета

Упражнение №1

Седнете и изпънете краката напред. След това легнете с торса върху краката, като същевременно протягате ръце в опит да обхванете стъпалата с тях, гърбът трябва да остане изправен. При издишване се наклонявайте към краката, а при вдишване се повдигнете.

Упражнение №2

Стойка на рамене – от легнало положение по гръб, заемете положение свещ , тоест изпънете краката нагоре. Останете в това положение 1-3 минути.