Да вярваш, че си мъртъв, или пък собствената ти ръка да ти се струва чужда – тези състояние може би звучат като истински филм на ужасите.

Така че може да се изненадате да научите, че това са само 2 от хилядите много реални и редки заболявания, които могат да имат опустошителен ефект върху живота на човека.

Според Global Gene, водеща правозащитна организация на хората с редки заболявания, съществуват около 7000 вида редки заболявания и разстройства, и все ден се откриват все нови и нови.

Има някои състояния, които се смятат за редки, но въпреки това най-вероятно сте ги чували – това са остра миелоидна левкемия и рак на хранопровода.

Въпреки това, има и други нарушения, които са толкова странни, че все едно са описвани от някой писател на фантастични романи.

1. Синдром на Алиса в страната на чудесата

Носи името на класиката на Луис Карол, в която главната героиня Алиса расте и се смалява, този синдром е заболяване на мозъка, което нарушава възприятието на човек за неговия размер.

Също така е известен като Синдром на Тод или лилипутски халюцинации. Хората с това заболяване имат нарушена представа за размерите на тялото си или за заобикалящата ги среда, което обаче не е постоянно.

Тази погрешна представа обикновено се появява нощем.

2. Водна алергия

Като се има предвид, че около 60% от тялото е вода, може да изглежда доста изненадващо, че някои хора са алергични към живителната течност. Това състояние е известно още и като аквагенна уртикария.

По кожата на хората с това състояние много бързо се образуват сърбящи петна след контакт с вода – най-често в областта на шията, ръцете и в горната част на седалището.

Това означава, че хората с аквагенна уртикария не са в състояние да участват в редица нормални ежедневни дейности, сред които вземането на вана или душ, плуване, или пък да излизат под дъжда.

3. Синдром на ходещия труп

Известен още и като синдром на Котард или заблудата на Котард. Наименованието е на парижки невролог – д-р Жул Котард, който пръв описва състоянието през 1882-ра година.

Синдромът е психично разстройство, при което човек вярва, че части от тялото му са изчезнали, или че е загубил душата си или пък че е вече покойник.

Хората с това разстройство може да не ядат и пият вода, тъй като смятат, че не съществуват, и не е нужно. И тяхната основна дейност е всеки ден да посещават гробищата, за да бъдат по-близо до смъртта.

Въпреки че е изключително рядко състояние, за което причините остават неясни, синдромът на ходещия труп е описан в редица клинични случаи, които често се срещат заедно с други психични заболявания като шизофрения, например.

4. Синдром на каменния човек

Вероятно знаете за митологичното създание Медуза – ужасно чудовище, което превръща в камък живите същества само с един единствен поглед.

В реалния свят, има медицинско състояние, което също е толкова смъртоносно, известно е още и като фибродисплазия осификанс прогресивна – ФОП, е генетично разстройство, при което мускулната и съединителната тъкан – лигаменти и сухожилия, се превръщат в кост в отговор на увреждане, като постепенно се образува втори скелет.

Първият симптом е удебеляването на пръстите и впоследствие поява на скованост в ставите.