Издръжливостта – това не е суперсила, а качество, което може да се развива. Как да променим храненето и тренировките, за да постигнем добри резултати?

1. Пийте кафе или чай

Сутрешната чаша кафе или чай просто ви помага да се събудите и да пристъпите към изпълнението на работните задължения. Това е още и отличен начин да добавите енергия към тренировката.

Изследванията показват, че 1 чаша кафе или друга съдържаща кофеин напитка – 1-5 мг кофеин на килограм тегло, може да увеличи показателите по време на тренировки.

И това не зависи дали сте заклет любител на кафето или просто сте решили да проведете експеримент.

2. Редувайте интензивни и спокойни тренировки

Тренировките с висока интензивност развиват аеробната и анаеробната системи, но са трудни за изпълнение. Ако желаете да увеличите своята издръжливост, пробвайте да редувате такива тренировки с дълго бягане с бавни темпове.

Започнете с 40-минутни пробези свински тръст и постепенно увеличавайте времето в рамките на седмицата до 1 час.

3. Хранете се правилно

Няма нищо по-лошо от усещането за безсилие в самия разгар на тренировката. Чувствате слабост и разбирате, че просто нямате сили, за да довършите упражненията.

За да не се случва това, трябва да попълвате енергийните си запаси с правилното гориво.

Храните с голямо количество сложни въглехидрати са отлични за междинно хранене преди тренировка, тъй като ще се разграждат постепенно и ще ви дават необходимата енергия. Яжте ги до 2 часа преди тренировката.

Ако не сте успели да похапнете, не тренирайте на празен стомах – хапнете нещо, богато на бързи въглехидрати, например палачинки с течен шоколад.

4. Не забравяйте за силовите тренировки

Ако желаете да бягате бързо и без травми, включете в своя график йога и силови тренировки. Последните помагат за сформиране на силни мускули, докато бягането може да ги разруши.

Но ако не се храните добре и не попълвате запасите от енергия по време на дълги бягания, в търсенето на източници на хранене организма може да премине и към мускули.

5. Бягайте в гората

За развитие на издръжливостта ще бъде полезно да добавите към своите занимания бягане по хълмове или на бягаща пътечка с наклон.

След месец такива тренировки ще се изненадате, колко леко ще ви стане да бягате по равна повърхност.
И най-накрая още няколко кратки съвета.

Работете над своите слаби места и добавете в своите тренировки малко музика. Не трябва да бързате и да опитвате да скачате над главата си. Задължително ще поставите поставената цел.

Помнете, че бързането може да се превърне в травми и излишни разходи по лекари. А и понякога и те са безсилни, тъй като обикновено такива процеси бързо се превръщат в хронични, и съответно се активизират периодични, понижавайки така качеството на живота на човека, затова и трябва да сме внимателни.

Все пак нямаме за цел да ставаме професионални спортисти, та да полагаме толкова големи усилия в тренировките, за които тялото ни изобщо не е подготвено.

А и имайте предвид, че състезателната кариера на повечето спортисти е с продължителност 10-15 години, и от тези претоварвания впоследствие почти всички имат проблеми.

Тялото на човека е предвидено така, че да ни осигури дълъг и щастлив живот, тоест в добро здраве, без огромни натоварвания.