Съществуват невероятно много митове, що се отнася до правилното и здравословно хранене, а приготвянето на ястията е това, което играе огромна роля в него.

Всеки от нас е наясно, че наистина има значение дали ядеш едно и също нещо варено и дали го ядеш пържено - не само калоричността се променя, но и ефекта, който храната оказва на организма след приемане.

Няма как да не сте чували така известното твърдение, че микровълновата печка е страшно опасна и не бива да присъства в нито една кухня, ако искаме да водим хубав, здравословен живот, поради много причини, свързани с употребата й, уж „доказани“ от науката.

Да, обаче всъщност тя присъства навсякъде – по ресторантите, кафенетата, дори в училищния стол. Хората я употребяват масово и виж ти – са все още живи!

Поради тази причина, наскоро учените се захващат да развенчаят този мит колко е опасна микровълновата печка, като взимат най-известните твърдения за нея, на които хората са склонни да вярват и, с които наистина, в много случаи, се стремят да се съобразят с, в ежедневието си.

1. Мит №1 – Микровълновата печка променя хранителната стойност на ястието по такъв начин, че в него не остава абсолютно нищо полезно, а всичко се превръща в отрова

На първо място, да се запитаме какво става с храната всеки път, когато тя претърпи термична обработка – не се ли променя и хранителната й стойност или това е нещо, което само микровълновата прави?

Всъщност, множество изследвания и експерименти, които са проведени показват точно обратното – микровълновата не само че не превръща храната ни в отрова, ами и всъщност може да запази много от нутриентите, съдържащи се в нея, за разлика от някои други начини на готвене, които не се притесняваме да практикуваме ежедневно.

Това е така, поради простия факт, че това дали ще се запазят хранителните вещества, зависи изключително много от времето, което бива обработвана дадената храна – колкото повече време приготвяме ястието, варим го, печем го или т.н. – толкова повече нутриенти всъщност „убиваме“. А ако трябва да сме честни, микровълновата представлява такова удобство за нас, именно поради факта, че ни помага да приготвяме храната си по доста бърз и удобен начин, нали?

Следователно, няма абсолютно никаква логика, тя да премахва повече нутриенти от храната, отколкото би премахнала обикновената фурна – напротив. Краткото време за приготвяне на даден продукт се равнява всъщност на по-ниска степен термична обработка.

2. Мит №2 – Микровълновата излъчва радиация, която води до развитието на рак

Нещото, от което се опасяват толкова много хора се оказва поредния мит, в който няма никаква логика дори да вярваме.

Да, микровълновата излъчва микровълни, затова все пак се нарича микровълнова. Те обаче съвсем не са същите, като микровълните, които предизвикват рак. Всъщност те са използвани чисто и просто да затоплят храната ви, като накарат молекулите, съдържащи се в нея, да се раздвижат и по този начин да отделят необходимата топлина, благодарение на цялото това движение, и така да затоплят ястието.

Това твърди д-р Кац, който е поел задачата да се занимава с цялото това проучване и да развенчае посоченият по-горе мит, който единствено ни пречи да живеем лесно и удобно.