Обикновено свързваме етеричните масла с парфюмите, но реално тяхното действие е лечебно. Тези масла се получаван чрез дестилация, пресоване или екстракция с пара.

Всяка бутилка с масло съдържа чист екстракт от растение. Ползите на етеричните масла са многобройни, но със сигурност, най-ефикасни са срещу стреса и тревожността.

Днес решихме да ви запознаем с най-ефикасните етерични масла, които ще ви помогнат да се справите със стреса и напрежението през деня.

1. Етерично масло от лайка

Най-разпространено е маслото от римска лайка. Специалисти са установили, че маслото от лайка е изключително ефективно срещу безсъние, което е голям проблем за съвременното общество.

Освен това, лайката помага срещу умората, укрепва организма срещу сезонните неразположения, подсилва имунитета, успокоява болката и възпалението.

2. Етерично масло от босилек

Доказано е, че чистият екстракт от босилек стимулира работата на мозък и има натурално тонизиращо действие. Установено е, че вдишването само на няколко капки от маслото връщат почти веднага енергията, когато сте силно уморени.

Наред с тези ползи, босилекът може да стимулира работата на мозъка, да облекчи кашлицата и да активира кръвообращението.

3. Етерично масло от лавандула

Освен с красивите си цветове, лавандулата е известна и със своето етерично масло. Маслото е мощен мускулен релаксант, което означава, че е перфектно за масажи в края на дългия и изтощителен работен ден.

Директното му приложение като масажно масло облекчава бързо схващанията и болката. Лавандулата е полезна и срещу главоболие.

4. Етерично масло от тамян

Може би на повечето от вас, това ще се стори странно. Освен за религиозни цели, тамянът има многобройни лечебни действия.

Счита се, че тамянът има анти-ейдж действие не само върху външния ни вид, а и върху организма ни. Маслото от тамян възстановява баланса на нервната система, бори се с раздразнението и страха и облекчава раздразнителността, по време на менопауза.

Тамянът има силно успокояващо действие. Той е ефикасен в битката срещу развитието на възпаления и инфекции. Освен това, много дами са установили, че ароматерапията с тамян, облекчава болезнената менструация.

5. Етерично масло от портокал

Макар че, сезонът на портокала още не е настъпил, етеричното масло от него може да се открие в дрогериите и аптеките. Макар, че все още не е установено със сигурност, дали маслото има лечебни действия върху организма ни, има доказателства за благоприятния му ефект върху психиката ни.

Етеричното масло от портокал успокоява тревожността и помага за преодоляване на несигурността. Интензивният аромат на маслото може да повиши енергията и жизнеността.