Има храни, от които се състои хранителния ни режим – това са месо, риба, зеленчуци, зърнени култури. Някои обичат карфиол повече от бялото зеле, а някои предпочитат ябълки и не ядат круши.

Всеки от нас има различни навици и предпочитания, но има и храни, които са по-скоро за ценители. Повечето от нас, дори не ги поглеждат, а НЕ трябва.

Храните, които не трябва да избягваме

1.Мозък – храна с недобра слава

Повечето хора не харесват този субпродукт, дори и на външен вид, а да не говорим да го слагат в устата си. 

И наистина мозъкът на животни не може да възбуди апетита на повечето от нас и да предизвика естественото слюноотделяне. А тази храна са похапвали още европейските неандерталци.

Към 2019 г. рецепти за ястия от мозъка на свине, коне, крави, кокошки, маймуни и други животни могат да се срещнат в доста национални кухни. 

Мозъкът се сдобива с лоша слава като хранителен продукт, заради погребалните ритуали на аборигени в Папуа-Нова Гвинея, при които е прието да се яде мозъка на починалите.

В резултат е възможно разболяване от тежката смъртоносна болест – куру. Но рискът от заразяване от ядене на предварително обработен мозък на животно е нищожен.

Говежди мозък – това е истински деликатес с нежен вкус, богат на белтъчини и други, необходими на организма за поддържане на собствената му жизнена дейност вещества.

В него присъстват различни витамини, наситени и ненаситени мастни киселини, фосфорни съединения. Говеждият мозък е богат на калий и магнезий, необходими за нормалната функция на сърцето.

Не трябва обаче да се злоупотребява с този хранителен продукт, особено при спазване на диета за отслабване.

2.Конопено семе и мляко – идеални храни за диета

Не е трудно да се досетим защо храните на основата на коноп масово се избягват. На първо място, сме наясно с психотропния ефект на това растение и знаем в какво може да се превърне отглеждането му.

Но не всички сортове коноп съдържат вещества с подобен ефект. Някои разновидности коноп не съдържат психоактивни вещества и се използват широко в кулинарията, текстилната промишленост и други.

Не е важно дали се придържаме към диета за отслабване или се стремим към здравословен начин на живот, конопеното масло ще ни бъде от полза. 

Богато на полиненаситени мастни киселини, белтъчини, аминокиселини, фенолни съединения, алкалоиди и други ценни вещества, то понижава нивата на холестерол в кръвта.

Използва се за профилактика на атеросклероза и на други сърдечно-съдови заболявания. То е идеално за салати, но следва да се нагрява.

3.Палмово масло – полезна храна

Палмовото масло е един хранителен продукт, от който българите се страхуваме и се стараем да избягваме. Но голямо значение има степента на рафиниране на маслото.

Натуралното сурово палмово масло е с характерен червен оттенък. Но обикновено попада в организма с евтини храни с ниско качество, полуфабрикати – маргарини, соеви сирена и прочие.

Трансмазнините неутрализират ползите от него, тъй като и самото палмово масло се използва най-често рафинирано, с добавени аромати и обезцветено. 

Навикът да се избягват подобни продукти с палмово масло може да се смята за полезен, особено когато става въпрос за малки деца.

Доказано е, че детските храни с преработено палмово масло понижават усвояването на калций и полезни мазнини.

Но всъщност палмовото масло в чист, непреработен вид е много полезно за здравето, източник на полезни мазнини, витамини и минерали. 

4.Мляко – противоречив, но необходим продукт

До преди 10 години на никого и през ум не му е минавало да посочи млякото като вреден продукт. Даваха го на малки деца и на ученици.

Днес обаче педиатрите не препоръчват на малките деца да се дава обикновено краве мляко. Това е, заради зачестилите случаи на алергични реакции към млечен белтък и непоносимост към лактоза.

5.Зеле – не всички разновидности се радват на популярност

Навярно най-вманиачените по здравословния начин на живот са успели да пробват всички разновидности на зелето. Дори най-популярно е броколи, което до неотдавна беше почти непознато у нас, а днес през цялата година се предлага по магизините. 

Непопулярно остана зелето от вида алабаш, което е богато на фибри и калций, и много полезно за здравето. Но повечето хора го избягват, най-вероятно и поради по-специфичния му вид.