Лекарите твърдят, че веднъж приготвената и повторно претоплена храна губи повечето от полезните си качества, а понякога става направо вредна.
В процеса на термична обработка на храните се губят част от витамините и ценните макроелементи, а след всяко претопляне те стават по-малко и по-малко.
Но най-лошото е, че при подгряването могат да се образуват вредни за организма вещества, които да увредят не само органите на храносмилането.
Затова и лекарите не препоръчват храната да се подлага на повторна термична обработка.
Към тези храни се отнасят:
1. Цвекло
Този кореноплоден зеленчук губи своите витамини при повторно загряване. Но има ли смисъл от това изобщо? Цвеклото може да ви достави удоволствие със своя вкус и в студен вид.
И така ще си набавите полезни за здравето вещества.
2. Месо
При допълнителна термична обработка загубва значителна част от своите вкусови качества. Но най-важното е, че при подгряване се разграждат белтъците, които най-лесно се усвояват.
Месото се отнася към най-трудните за усвоявани храни и със загубата на ценни белтъци, то се превръща в опасна за органите на храносмилането храна.
Ако смятате да подгрявате местно ястие отново и отново, не се изненадвайте, че могат да се появят проблеми с храносмилането, чревни газове и т.н.
3. Гъби
Както и месото, гъбите са източник на белтъци. А това означава, че повторната им термична обработка ги превръща във вредна за здравето на човека храна.
Но това може да се избегне, ако хапнете от вчера приготвените гъби, но без да ги претопляте. Още повече, че нищо няма да загубите откъм вкусови качества.
4. Кокоши яйца и ястията от тях
Не трябва да се претоплят вече сварени яйца или приготвеният вчера омлет. В против случай полезните микроелементи, съдържащи се в тях, ще останат в минимално количество.
За сметка на това в ястието от процеса на претопляне се образуват вредни за здравето токсини и канцерогенни вещества.
В резултат вместо полза тази храна може да наруши обмяната на веществата и дори да стане причина за хранително отравяне.
5. Картофи
Ястията, приготвени на основата на този зеленчук стават вредни при многократно претопляне.
Причината е скорбялата, на която са богати картофите. Скорбялата се смята за полезна за здравето, тъй като спомага за отстраняването на плаката от холестерол, която полепва по стените на кръвоносните съдове.
Но при подгряване на картофеното ястие, скорбялата се разпада под въздействието на високите температури. И без скорбяла такова ястие става най-малкото безполезно за човешкия организъм.
Скорбялата обаче е причината за високия гликемичен индекс на картофите. Затова и картофените ястия не са подходящи за хора с диабет.
Фактът, че скорбялата е прост въглехидрат означава, че повишава доста апетита и човек може да изяде доста голямо количество картофи, без изобщо да се усети.
Най-често когато си хапнем само 100-200 грама, например картофена яхния, продължаваме да се чувстваме гладни, тъй като скорбялата предизвиква рязко покачване на кръвната захар.
Тази промяна действа като стимулатор на панкреаса, който започва да секретира инсулин, чиято цел е да нормализира максимално бързо вътрешната среда на организма.
Освобождава се голямо количество от хормона, което предизвиква рязък спад на кръвната захар, в резултат не само се чувстваме още по-гладни, но и отгоре на всичко уморени и сънливи.