Желаем да се занимаваме с това, което обичаме и да разполагаме с достатъчно пари. Такъв живот е мечта за мнозина. Но не подозираме за скритите препятствия, които стоят по пътя към мечтите.

Какво ни пречи да постигнем условията за идеален живот

1.Обичайна рутина

Ако желаем да превърнем скучен еднообразен живот в интересен и завладяващ, се налага да се избавим от старите навици. Първо, постоянно ще се хващаме за онова, което ни връща към рутината и вече не е подходящо за нас.

Вместо да отидем на пътешествие, ще си останем у дома, защото и преди така сме правили.

Общувате със стари познати, които подкрепят предишните ви навици, макар и добре да знаете, че те няма да ви помогнат за в бъдеще.

Преди кардиналните промени в живота не е зле да се нарушават старите правила от време на време. Правете опити за постепенно откъсване от старите модели на поведение и използвайте новите възможности веднага щом се появят.

2.Неподходящо обкръжение

Ако приятелите ви не могат да приемат новото ви АЗ, отношенията ви следва да се преразгледат. Колкото по-рано направите това преразглеждане, толкова по-малко те ще ви спират по пътя към позитивните промени в живота ви. 

Ако се смятате за предан човек, предаността следва да бъде правилно адресирана, бъдете верни на своето истинско АЗ и към новите отношения, които ви очакват. Не бъркайте предаността със страх или с инат.

Верността към разрушителни отношения, които ви пречат да се развивате, е лъжлива.

Признайте, че ви е страх да продължите напред по непозната територия, затова се хващате за старите отношения, това е като оправдание да не направите следващата крачка.

Веднага щом станете честни със себе си, продължаването напред ще стане доста по-лесно.

Не е необходимо умишлено да разваляме отношенията си със стари приятели. Без притеснения поемете по новия път, а всеки от обкръжението ви да реагира както иска. Ако се радват за вас и ви подкрепят, това е много добре.

При кардинални промени в живота може да се наложи да загубим старите си приятели, но пък да намерим нови.

3.Неподходяща половинка

Ако половинката не ви подкрепя в нови начинания – това е опасен капан. Прекратяването на дългогодишна връзка е трудно и болезнено. Но през това трябва да се премине, за да си създадем условия за пълноценен живот, който носи щастие и удовлетворение.

Както ние не можем да тъпчем на едно място, също така не можем да принуждаваме половинката да върви напред, след като не го желае. Няма смисъл тогава да продължаваме заедно – предстои ни да се срещнем с много по-подходящи хора.

4.Вредни навици

За да постигнем успех в живота, е необходимо себеотдаване, самодисциплина и търпение. Ако имаме вредни навици, те ще ни попречат да вървим напред.

Вредните навици отслабват префронталната кора – част от главния мозък, която отговаря за планирането и саморегулирането. Те понижават способността ни да мислим рационално и да се контролираме, от това следва да се преодолее зависимостта, което става още по-сложно.

Колкото повече вредни навици имаме и колкото повече им се поддаваме, на толкова по-ниско ниво е самодисциплината ни.

Ако не сме в състояние да се държим последователно, едва ли ще ни се получи кардинално да променим живота си. Най-вероятно постоянно ще го отлагаме.

5.Страх от дискомфорт

Досега сте се чувствали сравнително комфортно. Дните ви са били еднотипни и са отговаряли на предишните ви очаквания.

Сега трябва да забравим за комфорта или поне за известно време. По време на преход към новия живот е възможно за дълго време да излезем извън зоната на комфорт. За тази цел трябва да се чувстваме добре извън зоната си на комфорт.

Дискомфортът ще се превърне в новата ни реалност, така че не трябва да му позволяваме да ни спира. Да отидем в друга държава, без да знаем езика, това е некомфортно.

Да направим първото си изказване пред публика или да дадем интервю, това е некомфортно. Дискомфортът е част от развитието. Ако ни е комфортно, то тогава просто не се развиваме.

Колкото по-добре посрещаме дискомфорта, толкова по-лесно ще се справим с него. Това, което ни е притеснявало в миналото, сега изглежда забавно.