Много хора не знаят как да засищат чувството си за глад. Повечето хранителни продукти се възприемат като много засищащи, въпреки че те всъщност само „разгарят“ апетита. Испански учени неотдавна провели изследване, в което взели участие 9 хиляди доброволци.

В резултат на което се установило, че хората трудно могат да си представят каква е самата природа на глада и поради това неправилно се борят с него.

Учените твърдят, че калоричните продукти всъщност не могат да се справят със задачата да заситят дългосрочно организма, въпреки че повечето хора вярват в противното.

Нещо повече, хранителните продукти с висока калоричност много бързо се усвояват от организма, поради което човек бързо започва да изпитва нужда да хапне още нещо.

Учените са съставили списък от храни, които само усилват чувството за глад. Първото място заема белият хляб, който обикновено се произвежда от бяло брашно, което не съдържа растителни влакна.

Освен това именно фибрите оказват влияние върху покачването на нивата на глюкозата в кръвта, което позволява утоляването на чувството за глад.

По-ранните изследвания са доказали, че хората ежедневно консумиращи повече от 2 филии хляб са с 40% по-висок риск от затлъстяване и по-често страдат от затлъстяване.

Също „подбудители“ на глада са и натуралните плодови сокове. Те много често се използват за закуска, въпреки че те са непосредствени източници на захар в течен вид за организма, поради което нивото на глюкозата в кръвта рязко нараства.

Ако тази концентрация се повишава много бързо, то със същия темп и се понижава, което предизвиква силни пристъпи на глад при човека.
На 3-то място учените поставили алкохола, поради това, че тези напитки, както и предходните продукти, предизвикват силен чувство на глад.

Това се дължи на факта, че разграждайки се в организма, етиловият алкохол предизвиква значително понижаване на нивата на гликогена, който има голямо значение за поддържане на стабилна концентрацията на глюкоза в кръвта.

Също силен глад предизвиква и пицата. Влизащите в нейния състав трансмазнини, топени сирена, различни консерванти и бяло брашно са причина за рязко покачване на нивата на кръвната захар.

Поради това според диетолозите, няма как човек да изяде едно парче пица и дълго време да не чувства глад.

Същото би се случило и след консумацията на суши, тъй като оризът влизащ в неговия състав много бързо се усвоява от организма и поради това човек не успява да засити тялото си с белтъчини и растителни влакна.

Още повече, че по съдържание на въглехидрати сушито е еквивалентно на няколко филии бял хляб.

По-рано през тази година стана ясно, че такива популярни хранителни продукти като шоколад и пица могат да предизвикат физиологична зависимост, която е много близка по своята природа до тази, която се развива при употреба на силни наркотици. До такова заключение достигнали учени от университета на Мичиган.

Те успели да установят, че някои групи хранителни продукти активират в мозъка на човека същите центрове, на които влияят и тежките наркотици.

Изследователите смятат, че съществуват отделни продукти, които дори могат да изменят мозъка на човека, попаднал в тяхната зависимост.

Изследователската работа на американските учени се превърнала в първия резултатен експеримент, позволяващ да се установят тези хранителни продукти, които предизвикват най-силна зависимост.