Вместо да си легнете спокойно и да заспите, през нощта вие чувствате силна нужда, понякога дори и трудно преодолима, да отидете в кухнята, да отворите хладилника и да хапнете нещо.

Но вероятно малко от вас знаят с какво се свързва това желание и какви са последствията от него.
Чувството за постоянен нощен глад е познато на съвсем не малко хора.

Едни такава ситуация ги безпокои, а други с времето я възприемат като нещо напълно нормално.

Въпреки това внезапната поява на неконтролируемо желание за ядене през нощта е показател за някакъв проблем в организма и е възможно да има неблагоприятни последствия за физическо и психическо здраве.

Защо се появява нощният глад?

Съществуват няколко разпространени причини за появата на постоянно чувство за глад през нощта – от нарушения на дневния режим до заболявания на храносмилането и до психологически проблеми.

Нека да ги разгледаме по-подробно:

• Хормонални нарушения – много от съвременните хора нямат нормиран работен ден и на тях често им се налага да работят през нощта. Последствията от такъв дневен график са липсата на нормален дневен режим и пълноценно хранене.

Организмът е принуден да се приспособява към тези условия, което се отразява на работата на биологичния часовник и на хормоналния фон.

При нормално състояние в организма се синтезира и освобождава хормонът мелатонин, който отговаря на качеството на съня. В светлата част от денонощието е активен друг хормон – лептин, предизвикващ желанието за храна.

Ако дневният ви режим е нарушен, то и активността на хормоните се изменя – през деня човек се чувства уморен, а през нощта е бодър и опустошава хладилника.

• Заболявания на стомашно-чревния тракт – още една разпространена причина за нощния глад е нарушената секреция на стомашни сокове. Ако вие не сте променяли дневния си режим и не работите през нощта, е желателно да потърсите решение на проблема при гастроентеролог.

Ако стомашният сок се секретира в излишък, той предизвиква дискомфорт, който погрешно сигнализира за чувство за глад. Храненето през нощта спомага за отзвучаването на неприятните усещания.

Но, когато напълним стомаха си, ние го заставяме да функционира извън нормалното за това време, което задълбочава проблема и се увеличава риска от развитие на такива заболявания като гастрит и язвена болест.

• Психологически проблеми – те могат да бъдат различни – чувство за неудовлетвореност, превъзбуда, стрес, скрита депресия. Вкусната храна, включително и през нощта, спомага за подобряване на настроението и така човек се отвлича от тревожните мисли.

Защо са опасни нощните трапези?

Необходимостта да се разходва време, предназначено за сън, за прием на храна, безусловно нарушава съня и съвсем скоро това може да стане причина за хронично недоспиване, негативните последствия на което са добре известни.

В частност, нарушенията на съня са фактор, обуславящ развитието на хипертония, затлъстяване, захарен диабет тип 2.

След нощните хранения се увеличава секрецията на инсулин, което повишава риска от покачване на телесното тегло.

Как да реагирате на нощните пристъпи на глад?

Първоначално е необходимо да се установи причината за това състояние. Ако този проблем се е появил на фона на промяна на дневния режим, е наложително да обръщате особено внимание на своето хранене през деня.

През светлата част от денонощието е препоръчително да се храните често и по-малко, за да не се налага да се справяте с чувството за глада.

Желателно е също така да се опитвате да вечеряте в 20 часа.