Отровите се използват от древни времена, та до днес като оръжие, противоотрова и дори като лекарства. Всъщност отровите се намират около нас, в питейната вода, в предметите от бита и дори в нашата кръв.

Думата „отрова“ се използва, за да опише всяко вещество, което може да предизвика опасно нарушение в организма. Дори в малко количество отровата може да доведе до отравяне и смърт. Ето няколко примера за едни най-коварните отрови, които могат да бъдат смъртоносни за човека.

1. Ботулинов токсин

Много отрови могат да бъдат смъртоносни в малки дози, затова е трудно е да се определи кои са най-опасни. Но много експерти са на мнение, че ботулиновият токсин, който се използва в инжекциите Ботокс за заглаждане на бръчките е най-силен.

Ботулизмът е сериозно заболяване, водещо до паралич, дължащ се на ботулиновия токсин, който се образува от бактерията Clostridium botulinum. Тази отрова предизвиква увреждане на нервната система, спиране на дишането и смърт в ужасни мъки.

Симптомите на това изключително опасно за живота заболяване могат да бъдат гадене, повръщане, двойно виждане, слабост в лицевите мускули, говорни нарушения, трудности при преглъщането и други.
Бактерията, предизвикваща ботулизъм, може да попадне в организма заедно с храната – обикновено поради недобре консервирани продукти и през отворени рани.

2. Рицин

Рицинът е естествена отрова, която се добива от семената на едноименно растение, което се е познато и с названието – кърлеж. За да бъде убит човек в зряла възраст са достатъчно няколко семенца на растението.

Рицинът убива клетките в организма на човека, което завършва с недостатъчност на повечето органи. Човек може да се отрови с рицин чрез дишане или чрез вътрешен прием.

При вдишване симптомите на отравяне обикновено се появяват 8 часа след въздействието и включват трудности с дишането, треска, кашлица, гадене, обилно изпотяване и стягане в гърдите.

При поглъщане симптоми се появяват не по-рано от 6 часа и се състоят в гадене и диария – възможно е изхожданията да са придружени с кръв, ниско кръвно налягане, халюцинации, припадъци. Смъртта може да настъпи след 36-72 часа.

3. Газ зарин

Заринът е един от най-опасните и смъртоносни газове, поразяващи нервната система, който е със стотици пъти по-токсичен от цианида. Първоначално заринът е бил произведен за пестицид, но скоро този прозрачен газ без миризма се е превърнал в мощно химическо оръжие.

Човек може да се отрови със зарин при вдишване или от въздействието на газа върху очите и кожата. Първоначално могат да се появят такива симптоми като хрема, стягане в гърдите, дишането се затруднява и възниква гадене.

4. Цианкалий

Калиевият цианид е една от най-бързите смъртоносни отрови, известни на човечеството. Той може да бъде във форма на кристали и безцветен газ с миризма на горчив бадем.

Цианидите присъстват в някои храни и растения. Също така се съдържат в цигарите, използват се за производство на пластмаса, снимки, за извличане на злато от рудата и за унищожаване на нежелани насекоми.

5. Стрихнин и отравяне със стрихнин

Стрихнинът представлява бял кристален прах без миризма, който може да попадне в организма чрез вътрешен прием, вдишване на разтвор, който го съдържа и при вътрешно въвеждане.

Добива се от семената на дървото чилибухи (Strychnos nux-vomica), растящо в Индия и Югоизточна Азия.