Спирането на сладкото, дюнерите, хамбургерите и пържените картофи не гарантира бързо отслабване.
Здравословното хранене е пълно с капани, в които лесно попадат хората, които опитват да отслабнат.
Какви заблуди ви пречат да постигнете фигурата на своите мечти?
Грешка №1 – не следите размера на порциите
Много хора смятат, че ако една храна е полезна, то може да се яде в неограничени количества.
Това е голяма грешка.
Ако се прекалява, макар и с полезни храни като пълнозърнести макарони или плодове, старанията ви ще отидат на вятъра.
Решението
• Купете кухненски кантар и теглете всички храни, които ви предстои да ядете;
• Свалете си приложение за пресмятане на калории или си водете дневник, за да не надвишавате дневната норма;
• Помнете, че на опаковките и в таблиците се посочва калоричността на 100 грама непреработен продукт, а теглото на сухия/ суров и на готовия може силно да се различава.
Затова или теглете продуктите преди приготвяне, или търсете в таблиците за калоричност готови продукти;
Грешка №2 – не смятате калоричността на соса
Малко количество сос не би трябвало да увели много калоричността на ястието.
Всъщност сосовете от магазина обикновено са много калорични и мазни.
В тях се съдържат около 30 грама мазнини и повече от 300 калории.
Добавянето само на 30 грама сос към ястието, увеличава калорийния прием с 90 калории, голяма част от които са под формата на наситени мазнини.
Решението
• Заменете сосовете от магазина с натурални подправки. Така ще намалите калоричността на ястията, без да разваляте техния вкус.
• Ако не можете без сос, водете се от принципа на най-малкото зло. Вместо кетчуп, вземете натурална доматена паста, а майонезата заменете със сос от кисело мляко и горчица.
Грешка №3 – предпочитате обезмаслени продукти
Обезмаслените млечни и млечнокисели продукти не само не помагат за отслабване, а напротив - приемаме повече калории.
Неотдавнашни изследвания показват, че знак „0% масленост“ на опаковката карат потребителите да приемат средно с 84% килокалории повече.
Освен това обезмаслените продукти не засищат, а витамините и микроелементите се усвояват доста по-трудно от тях.
В резултат не получавате полезни вещества и след известно време отново ще ви се прияде.
Решението
• За предпочитане са млечните продукти със среден процент масленост;
• Бройте не само калориите, но и количеството белтъчини, мазнини и въглехидрати;
• Внимателно четете етикетите – в някои обезмаслени продукти за подобряване на вкуса добавят захар, което увеличава тяхната калоричност.
Грешка №4 – предпочитате пържени ястия
Растителното масло, което се използва в процеса на пържене, силно повишава калоричността на ястието.
Решението
• Използвайте други начини за приготвяне – запичайте на фурна, гответе на пара;
• Купете си тиган с незалепващо покритие, което позволява да се пържи без мазнина;
• Ако използвате растително масло при пържене, не го наливайте в тигана от бутилката, а намажете повърхността с четка;
Грешка №5 – ядете твърде много полезно сладко
Препоръките са да заменим бонбоните и бисквитите с по-полезни храни – ядки и сушени плодове.
Да, в тях има множество полезни вещества, но и калориите не са малко.
Например, шепа орехи съдържа почти 200 калории, а същото количество фурми – 80 калории.
Решение
• Не слагайте чинията с ядките и сушените плодове на видно място;
• Преди да си хапнете от полезните лакомства, измерете порцията, претеглете я и пресметнете калориите;