Попитайте 50-60-годишен човек на каква възраст би искал да се върне? И повечето ще ви кажат – на 30 години.

И то без значение от пола. Но когато човек е на 18-19 години – 30-тата годишнина му се струва почти като старост и за него това са ужасно много години. Тези, които скоро са навършили 30 разбират, че това е най-добрата възраст.

И също така осъзнават, че е трябвало по-рано да започнат да се грижат за съхранение на предимствата на тази възраст.
Защото здраве, красотата, съзидателната енергия, щедро дарени ни от природата, не са вечни.

Организмът се износва, и след 30 това се случва с увеличаваща се скорост. Възможно ли е да се противопоставим на стареенето?

Възможно е и трябва.

Ако сте водели здравословен начин на живот и по-рано, просто продължете да го правите.

Само от време на време е препоръчително да се консултирате с диетолог и да минавате планово медицинско изследване поне веднъж годишно. За всеки случай.

Но тези, които просто са изживявали удоволствието на младостта, без да следват някакви особени правила в храненето и в начина на живот трябва да преразгледат навиците си. И то първо – вредните.

Закон №1 – спиране на употребата на алкохол и пушенето на цигари

Максимумът, което човек, преминал 30-те, може да си позволи е чаша хубаво вино. Но и що се отнася до тази напитка, мнението на лекарите се различава.

За тютюнопушенето няма какво да говорим – никотиновата зависимост е един от факторите, обуславящи развитието на атеросклероза, с течение на времето може отрицателно да повлияе на потенцията при мъжете и да лиши жената от красота и женственост.

Защото тъмният цвят на лицето, грубият глас, постоянната миризма на цигари изобщо не могат да се смятат за привлекателни.

Закон №2 – правилен дневен режим

Това означава, че през нощта трябва да се спи, и то не по-малко от 8 часа.

Именно в тъмното се образува мелатонин, отговорен за имунитета, нивото на кръвното налягане, за синтеза на хормони, сред които е и тестостеронът. Недоспиването, между впрочем обуславя и затлъстяването.

Трябва да се спи на удобно легло, в пълна тъмнина. Не пестете пари за качествени ортопедични матрак и възглавница. През нощта гръбнакът ни трябва да си почива, тъй като от неговото здраве зависи нормалната дейност на всички системи на организма.

Закон № 3 – грижете се за здравето на зъбите

Здравето на зъбите и венците е важно условие за здравето на цялото тяло. Не пренебрегвайте редовните посещения при зъболекар.

Закон №4 – редовен секс

И е желателно интимната близост да бъде само с един постоянен партньор с цел избягване получаването на цял букет от инфекции, а и не само.

Закон №5 – самоусъвършенстване

Никога не спирайте да се учите на нови неща. Това е важно.

Мозъкът постоянно трябва да решава разнообразни задачи, да работи интензивно, да тренира паметта, въображението, способността да намира нестандартни решения, да твори. Не се ограничавайте само до една сфера на дейност.

Също може да се каже и за важността на семейството, но по-добре е просто да приведем статистически данни, а вие вече сами ще решите дали ви е нужно това или не.

• Семейните мъже и жени живеят по-дълго с 15 години. Това е факт, потвърден от различни изследвания;
• Семейните хора по-рядко боледуват и по-бързо оздравяват;