Феноменът на чата е определен от специалистите, като форма на общуване, разговор, при който няколко потребители се срещат на едно място в режим на реално време.

Той играе роля на графична дъска, на която потребителите обменят писма със себеподобни. В разговорната реч ги наричат по различни начини, но най-често се използват думата „чат“.

Днес приспособленията за водене на разговори в мрежата са толкова много, че постепенно изместват контактуването на живо.

Факторът външност също играе роля – тук действа известната пословица – „По дрехите посрещат“. Психолози коментират, че основният фактор за поголовното пристрастяване към виртуалното пространство е нереалността, в която всеки си слага маска, която му харесва.

Как изглеждат съвременните „чатове“?

Всички знаем какви са основните канали за индивидуална и конферентна виртуална комуникация – това са чатовете в социалните мрежи, Вайбър и Скайп с възможността за конферентни разговори, която се предлага и от Фейсбук, но не се използва толкова широко поне у нас.

Традиционните чатове като например Мирката вече са много отдавна в миналото, сега живеем в ерата на социалните мрежи и по техните чат канали върви основната онлайн комуникация.

Разбира се, и сайтовете за запознанства предлагат възможности между потребителите на сайта.

Другият начин за онлайн комуникация в реално време, макар и непряко и с известни условности, може да се каже, че са състоянията и коментарите в социалните мрежи и най-вече във Фейсбук.

Особености на онлайн беседите

Най-големият проблем е ограничената възможност за изразяване на емоции. Лицето и тялото на чатещия са написаните текстове, които емоционално няма как да се допълнят, частично проблемът се решава с помощта на емотиконите.

Възприемане – често написаният текст се разбира се от другата страна или останалите, които са в чат групата не както би трябвало.

Липса на време за размишление върху казаното – този проблем не съществува, ако си чатите с някой ваш приятел във Фейсбук, но когато в чата са няколко души едновременно, то това, което пишете се загубва сред множеството съобщения.

Всички тези ограничения водят до ограничен и дори направо примитивен начин за провеждане на разговор между хората – например, думата „добре“ се заменя с „ок“, а „нормално“ с „норм“, а понякога дори не се използва.

Гореспоменатите емотикони често се възприемат неадекватно и дори несериозно.

Често на хората не просто ги мързи да се срещнат с някого наяве, а виждат в това трудна, дори непосилна задача – в живия разговор е необходимо да се придържат към определени правила за поведение.

Следователно разговорите онлайн по-скоро вредни, тъй като чрез тях не се разкриват всички, до голяма степен уникални и неповторими възможности на общуването.

Чатът не е нищо друго освен карнавал

В какво се състои популярността на виртуалното пространство? Психолози коментират, че далеч причината не в широките комуникативни възможности.

Чатът не е просто платформа за обмен на постове, а свят, където живеят измислени персонажи. Първо – на човек му се предоставя отличен случай да създаде нереален, друг образ, който не отговаря на действителността.

С други думи – чатът е своеобразен карнавал, пиеса. Отрича реалността във всички нейни проявления, и едновременно съществува в действителността.

Тънкостите на битието на карнавала са уникални, и едновременно съществуват в действителността – в тях няма времеви, възрастови бариери за комуникация.