Както е известно, най-опитните и грамотни „лекари“ са майките със стаж, а още по-добре бабите. Те знаят всичко, включително и как се лекува хрема.

За съжаление, техните съвети невинаги са полезни, а понякога дори и вредят на здравето на детето.

Вреден съвет №1 – не лекувайте – само ще мине!

Това е много разпространен мит и изключително неполезна препоръка. Обикновено хремата се съпровожда от вирусна инфекция, поради тази причина лечение изисква не само носа, но и организмът като цяло.

При липса на своевременна терапия заболяването прогресира, най-често се усложнявайки се до бактериална инфекция.

Сополите стават гъсти, придобиват зелен оттенък, на детето му става трудно да диша. Без лечение обикновената хрема е възможно да прогресира до аденоидит или синузит.

Затова хремата е необходимо да се лекува. От първите дни и под лекарски контрол. Първоначално лекарят може да назначи противовирусен препарат и промиване на носа с морска вода, физиологичен разтвор или с отвара от лайка.

Ако носът е силно запушен, то се назначава кратък курс, при който се използват съдосвиващи капки. Но ако хремата не се излекува за 7-10 дни, то е необходима консултация със специалист по уши нос и гърло.

Вреден съвет №2 – изхвърлете химията, използвайте сок от алое вера

Алоето е действително полезно растение, то се използва отдавна и не само в България, но и в много други страни по света.

Но следва да се има предвид, че сокът от листата на алоето е твърде концентриран, поради тази причина може да предизвика изгаряне на лигавицата на носа на детето.

Не се препоръчва използването на това средство при малки деца. При по-големите сокът от алое може да се използва само при разреждане с чиста вода в пропорция 1 към 1.

„Лекарството“ се приготвя всеки път преди употреба, и не трябва да се съхранява.

Вреден съвет №3 – престанете да промивате носа

„Промиването е рекламен трик, за да се продава морската вода“ – често може да се чуе това от майките. Всъщност ползата от промиването е отдавна доказана.

Морската вода е натурално средство, което механично очиства носната кухина от слуз, вируси, алергени и бактерии. Освен това микроелементите, с които е наситен препаратът, подобряват състоянието на лигавицата и повишават защитните ѝ функции.

Но е много важно правилното провеждане на промиването – само в такъв случай, то ще донесе полза и няма да предизвика усложнения.

Вреден съвет №4 – използвате горещо яйце

Коя от съвременните майки не помни още едно проверено средство, с което обичали да лекуват хремата в детството ни. Става въпрос за горещо яйце, завито в кърпа и приложено към носа.

Защото се е смятало, че по-добро средство никога не е било измисляно.

Това може да и да е истина, но само в случай, че става дума за едва започваща хрема. В противен случай загряването може да усили възпалението, до развитие на сериозни усложнения, например синузит.

Вреден съвет №5 – антибиотиците е по-добре да се дават веднага

Най-често хремата е признак на вирусна инфекция.

Поради тази причина лекарят трябва да назначи противовирусно средство, а антибиотикът в тази ситуация е напълно безсмислен и безполезен, а дори и ако постоянно се използва и за най-дребното, то при реален синузит трудно ще бъде избран действащ антибиотик, тъй като бактериалната флора на носната кухина ще е развила устойчивост.