Хората са свикнали да оценяват здравето на зъбите си по стандартни параметри – бели, прави, без кариес, не болят – това означава, че всичко е наред.

Но има и още един важен фактор, на който следва да се обърне внимание наличие на клиновиден ефект – некариозно увреждане на зъбите.

Клиновиден ефект – защо е опасен и как се разпознава

Представлява заплаха за здравето, защото се разрушава зъбният емайл и може да се стигне до отделяне на короната на зъба.

Увреждането най-често засяга дъвкателните зъби – кучешки, премолари и молари, но е възможно да се появи и на предните резци, като тогава се превръща в сериозен козметичен проблем.

В ранните стадии клиновидният ефект трудно се установява. В зоната в близост до шийката на зъба може да се забележи малко разстояние, което се увеличава, поради излющването на емайла и приема V-образна форма.

Също характерен симптом на клиновидния дефект е чувствителността на зъбите към гореща, студена, сладка храна и към механични дразнители.

В зависимост от дълбочината на увреждането, се различават 4 стадия – в първия това оголване на зъбната шийка може да достигне около 0.1 мм, а в 4-тия – 5 мм и повече.

Ако клиновидният ефект засегне и пулпата, то има риск от падане на зъба, дори при незначително натоварване.

Причини за клиновидния дефект

Колкото и да е странно, не е възможно да се установи само една причина за този проблем.

С това може да се обясни и различията в терминологиите – в медицинската литература явлението се нарича пришиечен дефект, пришиечна ерозия, пришиечно изтриване на тъканите, абфракции, абразивно износване на зъбите, корозия от натоварване и др.

Стоматолози отбелязват, че на развитието на патологията влияе всякакво механично въздействие – използване на твърда четка за зъби и неправилно миене на зъбите.

В полза на тази теория е и възникването на дефекта от дясната страна при левичарите и от лявата – при десничарите.

Поради тази причина е необходимо да запомним правилния алгоритъм на миене на зъбите и да не се опитваме да изтриваме налепа по зъбите заедно с емайла.

Други причини, предизвикващи появата на клиновиден дефект на зъбите

• Несъблюдаване на хигиена на устната кухина. В областта в близост до шийката се натрупва патогенна микрофлора, формираща зъбен налеп и зъбен камък и отделя органични киселини, които отслабват емайла и разрушават твърдите тъкани на зъба.
• Честа употреба на кисели продукти и газирани напитки;
• Пародонтит – това заболяване се характеризира с отдръпване на венците и оголване на шийките на зъбите, което създава благоприятна основа за развитие на клиновиден дефект.
• Неправилна захапка – вследствие на която натоварването по време на дъвчене се разпределя по зъбите неравномерно.

Емайлът не е способен дълго време да понася редовно триене, поради тази причина се напуква и след време започва да се отлепва.

Лечение на клиновиден дефект

Поддава се на лечение само в ранни стадии. Стоматологът е възможна причина за увреждането на емайла, препоръчва мека зъбна четка и паста, понижаваща чувствителността на зъбите.

Но тези мерки не преустановяват развитието на заболяването, а само намаляват болезнените усещания. Подобен ефект притежават компресите с мазила и разтвори.

Ако зъбните шийки са се оголили и разстоянията са станали забележими, то зъболекарят поставя пломба, керамични винири или изкуствените коронки, които понижават натоварването върху зъбите.

За забавяне процеса на увреждане, на болния може да се предложи реминерализираща терапия.