Повечето от нас хора поне веднъж са се лекували с антибиотици, а някои и доста повече. Обикновено се използват за лечение на бактериални инфекции.

И наистина помагат за по-бързо оздравяване при заболявания, които в миналото са продължавали с месеци или са водели до летален изход.

Повечето странични ефекти на тези препарати са известни. Например - могат да нарушат баланса на микрофлората в червата, като предизвикват храносмилателни разстройства.

Възможно е повишено образуване на газове, а понякога и гадене.

За подобни нежелани последствия обикновено предупреждават лекарите, които назначават съответното лечение.

Приемът на антибактериални препарати е възможно да има други, по-редки, но доста неприятни съпътстващи проявления.

Как са свързани антибиотици, главоболие и възпаление

1.Главоболие

Главоболието, съпровождащо се с прием на антибиотици, по-скоро се свързва с общо неразположение, предизвикано от заболяването, което е причина за назначаване на антибиотична терапия.

Когато обаче този симптом не е свързан с болестта, която се лекува с антибиотици, и не се дължи на недоспиване, обикновено причината е в приеманите антибактериални препарати. 

Главоболието обикновено отшумява със завършване на антибиотичната терапия.

2.Повишена чувствителност на кожата към слънце

Съществуват антибиотици, които освен основната си функция борба с патогените, променят и реакцията на кожата към ултравиолетовите лъчи.

В този случай може да нарасне вероятността от слънчево изгаряне, кожата се изсушава, лющи се, клетките се увреждат.

При особено чувствителни хора и при бременност и кърмене се появяват пигментни петна, характерни „маски” на лицето.

Тази особеност трябва да се има предвид, ако курсът на лечение съвпада с престой с излагане на силно слънце или веднага след прием на антибиотици се планира пътуване до екзотична дестинация.

3.Възпаление на тъканите на сухожилията

Антибиотиците на групата на флуорхинолоните успешно са се използвали и до сега се прилагат в терапията на възпаление на белите дробове, бронхити, бактериални инфекции на уринарния тракт.

Ефективни са и до последно са се смятали за безопасни. Възпалението на сухожилията винаги е сериозно последствие на лечението с тази група антибиотици.

Изследванията потвърждават, че флуорхинолоните могат да предизвикат възпаления на сухожилията, което повлича след себе си болезнени усещания и дори вероятност от разкъсване.

4.Двойно зрение – може би вината е на антибиотика

Още един страничен ефект от употребата на препарати от групата на флуорхинолоните – диплопия.

Изследователи потвърждават, че двойното зрение е доста често срещано последствие от приема на тези препарати. И този симптом може да се проявява и след края на курса на антибиотично лечение.

Според резултатите от тестовете, средният период от началото на прием на антибиотици до нарушаване на зрението е около 10 дни.

Най-вероятната причина за двойно зрение са спазми на мускулната тъкан около очите и предизвиканата от нея болка.

Ефектът е обратим, но неприятен и плаши повечето хора, които пият антибиотици. 

Съществуват препарати, които не са антибактериални и успешно се справят с възпаление на дихателните органи и на пикочните пътища. Така че няма смисъл да се рискува при леки инфекции. 

5.Повишаване на тревожността и депресивни състояния

В статия, публикувана в „Журнал по клинична психиатрия” от 2015 г., се съобщава, че има явна връзка между количеството приети антибиотици и вероятността от развитие на тревожни неврози и депресивни състояния.

Има значение и възрастта за начало на приема на антибиотици. Колкото по-рано детето започне да пие антибактериални препарати, толкова по-висок е рискът от нарушения на психиката.

Това не са проблеми, които могат да доведат до психични отклонения, но никой не би искал да живее в състояние на постоянна тревога и страх.

Към настоящия момент именно антибиотиците най-добре ни предпазват от множество изключително опасни бактерии и нямат алтернатива.

Лечението обаче трябва да се назначава от специалист, а пациентът трябва осъзнато и критично да разглежда ситуацията.

Лекарите също понякога назначават антибиотици за профилактика на усложнения или при първи симптоми.

Важно е лечението да е с правилните препарати, с подходяща доза и продължителност на курса.