Ако ви се струва, че да общуваш с неотдавна родила жена е непоносимо, почакайте.

Скоро хормоните ще се върнат към нормата, тя ще свикне с ролята на майка и ще може адекватно да реагира на обикновеното човешко любопитство.

5 взривоопасни фрази, бъдете по-внимателни с тях

1. Добре ти е на тебе, вкъщи си стоиш

Така могат да се пошегуват само бездетни хора. Всяка майка с бебе на ръце знае, че няма работа, които би могла да се сравни по тежест и отговорности с майчинството.

Денонощното обслужване на бебето изисква самоотверженост, издръжливост и дисциплина.

И тези жертви не са за любов. През първите месеци всичко е инстинкти, хормони и добра воля.

Офисните нимфи изключват компютъра и забравят за работа до следващата сутрин, а младата майка дълбоко въздъхва и отива за пореден 5-ти път днес да измие скъпоценното детско дупе.

Очаква я изстинал чай, планина от неизгладено бельо и безсънна нощ.

2. Кога ще е второто

Младата майка още не е забравила за раждането, не е разбрала как да бъде майка, а вече и задават въпрос за второто. По-нататък – повече.

Започват съвети, чиито диапазон впечатлява: от „не отлагайте, по-добре веднага“ до „с 2 деца една след друго е трудно, почакайте поне 3 години“.

Същите препоръки, само че не толкова настоятелно, се отправят при раждане на второ, трето и следващи деца. Изглежда примерно така: „Където 3, там и 4!“

Съвещателен или дори решаващ глас при планиране на семейство имате право само в 2 случая: ако редовно прекарвате време с вече роденото дете или сте част от това семейство. В останалите случаи съветите са неуместни.

3. На тази възраст моето вече надигаше глава

Сравнението на бебето с друго, което не му е от полза невероятно дразни.

Децата се развиват в собствено темпо: 2 тримесечни деца могат да притежават различни навици. Но затова и двете трябва да бъдат здрави и прекрасни.

Младата жена невинаги осъзнава това и приема всяка подхвърлена дума твърде близо до сърцето.

След това си измисля проблем или започва да го решава, или да се тревожи – в зависимост от характера.

Първите месеци след раждането са най-тревожните за майката, пазете нейната нервна система и отношенията си с нея.

Просто повтаряйте: „Какво прекрасно дете!“ „Ти си добра майка. Провървяло ви е един с друг.“

4. Сега трябва момиченце

Или момченце – за комплект. Подбира се в обратна зависимост от пола на новороденото.

Не е важно, че родителите 9 месеца за мечтали за момиченце, задължително ще се намери добър човек, който ще се пошегува, че таткото най-вероятно е искал момченце.

Сега ще трябва да се поработи за момче.

Ако ви се е родило трето момче, най-вероятно всички ще се шегуват, че си правите футболен отбор. И ще добавят: „Мама сега има нужда от помощница“.

Особено болезнено е да слушаш такива думи, ако родителите в дълбините на душата си са мечтали за дете от противоположния пол. Сякаш това може да се избира, а те не са го направили.

5. Поне наспиваш ли се

За младата майка всичко е ясно, няма как да се наспива. Режим бебето засега няма, през нощта го мъчат колики, огладняло е, наакало се, иска на ръце.

Всяко новородено плаче и то с удоволствие. А мама от неопитност още не различава 50-те нюанса на риданията. И става на всяко и ето, че нощта вече е отминала.

Обикновено децата до 1 година не могат да спят повече от 2 часа през нощта и се събуждат, това принуждава младите родители да са нащрек през цялата нощ.

След няколко седмици се свиква към новия режим. А и детето расте, след първата година започва да спи през цялата нощ и родителите вече могат да си позволяват да се наспиват по-добре.