Не при всички жени менструалният цикъл е редовен. При някои това е свързано с индивидуални особености на организма. В други случаи на менструацията влияе здравословното състояние, непълноценното хранене или смяна на обстановката.

Провокатори на нередовен менструален цикъл

1.Прекаляване със захарта

Прекаляването със сладкото може не само да предизвика опасни заболявания, но и да наруши хормоналния баланс, който е много важен за редовен менструален цикъл.

Всеки човек има свои биохимични особености на организма, затова е трудно да се определи индивидуална норма за употреба на захар.

Излишъкът от глюкоза води до увеличаване на нивата на инсулин. Стимулират се яйчниците да образуват повече тестостерон. Това може да наруши менструалния цикъл. Затова е по-добре строго да се контролира количеството сладко, което изяждаме през деня.

2.Влияние на стреса

Когато човек преживява силен емоционален стрес или безпокойство, организмът образува голямо количество кортизол, познат като хормон на стреса.

Това увеличава натоварването на всички системи на организма, който се принуждава да изразходва много полезни вещества, като хормоните и цикъла излизат извън равновесие.

За борба с нервното напрежение е полезно да се усвои техниката на дълбокото дишане, които е желателно да се практикуват по 2-3 пъти дневно.

Едно от упражненията – при вдишване да се брои до 4, а при издишване до 7.

3.Нарушена чревна функция

Ако не се изхождаме всеки ден, то постепенно се развива хормонален дисбаланс. В организма на жените, които често страдат от запек или други проблеми с перисталтиката, синтезираните хормони не могат своевременно да се отделят от тялото и се натрупват.

С времето това води до реабсорбция на естроген и връщането му обратно в кръвообращението, което може да предизвика нередовен менструален цикъл.

4.Пластмасова отрова

Пластмасови чинии често се използват в хранителната индустрия. Съществуват редица изследвания, доказващи, че веществата от пластмаса могат да проникнат в човешкия организъм и да предизвикат заболявания, влошаване на хормоналната функция.

Фталати, пестициди, бисфенол и други химикали действат като ендокринни нарушители, като нарушават функцията на хормоналните системи на организма.

Вредните вещества, съдържащи се в пластмасата, изкуствено стимулират синтеза на хормони или възпрепятстват тяхното правилно разрушаване, което може да направи менструалния цикъл нередовен.

Трудно е да спрем напълно да използваме пластмаса, но можем да ограничим употребата, което ще спомогне за намаляване на опасното въздействие.

5.Пътешествие в период на менструален цикъл

Възможно е тази причина да не е актуална за всички жени. Но изследванията показват, че в повечето случаи пътешествията и честите пътувания със самолет могат да забавят или да ускорят менструацията. На цикъла влияние оказва и смяната на часовите пояси.

6.Прекаляване с тренировките

Ако жената започне да тренира прекалено усърдно и увеличава своята физическа активност, то е възможна промяна на менструалния цикъл.

Редовната физическа активност може да забави менструалния цикъл. Също както и стреса, това може да възпрепятства овулацията.

Ако в матката няма яйцеклетки, няма да е необходимо образуване на ендометриум, съответно няма какво да се отделя.

За да не повлиява физическата активност на менструалния цикъл, са препоръчителни до 150 минути тренировки седмично.

7.Фазите на Луната, килограми и хронични заболявания

Има противоречиви изследвания относно това въздействат ли фазите на Луната на женския цикъл или не. Много години се е смятало, че менструацията може да се повлияе от фазите на луната.

Неотдавнашни изследвания, проведени в продължение на година, не показали връзка между менструалния цикъл и фазите на Луната.

Проблемите с индекса на телесната маса може да предизвикат нередовен месечен цикъл.

Ако индексът на телесната маса е твърде висок или нисък, овулацията се забавя, което се отразява на менструацията. При анорексия месечният цикъл е възможно да изчезне напълно.

Нередовното кръвотечение може да има отношение към заболявания на щитовидната жлеза и бъбреците, аденомиоза, ендометриоза, хронични заболявания на черния дроб.

Още един фактор може да промени менструалния цикъл – синдром на поликистозните яйчници, който предизвиква редки, нередовни или продължителни менструации.

Друг разпространен виновник е генетично заболяване – болест на Вилебранд-Диана, поради което месечният цикъл е продължителен и трудно се понася.