Кашлица е не само симптом на разнообразни остри вирусни инфекции, но може да е признак на сериозни заболявания и дори на проблеми със сърцето.

Какви лекарства могат да предизвикат кашлица, за киселините, хремата, стреса и проблемите със сърцето, както и другите провокиращи причини?

Кога е необходима консултация с личния лекар при кашлица не от хрема и вирусна инфекция

1.Полипрагмазия или твърде много лекарства

Всъщност препаратите може и да не са много, но не всички лекарства се съчетават при едновременен прием. Записването на час при личния лекар може да помогне за избягване на полипрагмазия. Общопрактикуващият лекар може да назначи минимално количество медикаменти за избягване на негативни реакции.

Условната норма за едновременен прием са не повече от 5 препарата дневно, като в този списък попадат витамини, хранителни добавки, и различни форми медикаменти и разтвори за инжекции.

Ако се пренебрегне консултацията поне с личния лекар и се предпочита лечение на собствен риск, то рязко нараства вероятността от странични ефекти, сред които и липсващи в листовката към конкретния препарат.

Към честите симптоми на полипрагмазия са кашлица, алергични реакции, отоци, повишена температура, главоболие и т.н.

Възможен е и ефект с предозиране на препарата. Не всеки може сам да си изчисли дозата, среща се и склонност да се увеличава количеството на лекарственото средство при липса на незабавен ефект.

Когато главоболието от една таблетка не мине, трябва да се изпият още няколко. Ензимите на черния дроб в такава ситуация не се справят с преработката на активните компоненти.

И в крайна сметка едни лекарства действат по-бързо от необходимото, други по-бавно или по-слабо, а трети изобщо стават неефективни.

2.Киселини – повод за записване на час при личния лекар

Киселинен рефлукс – това е, което наричаме киселини и е вследствие на недостатъчна функция на хранопровода.

Ако храната, смесена със солна киселина, се върне от стомаха в хранопровода, неговите стени се дразнят, възниква характерно парене.

На практика всеки възрастен знае какво е това киселини. Малко са тези, които успяват да избегнат периодичен дискомфорт след обилна засищаща вечеря или при ядене на нестандартни храни.

Ако киселини възникват периодично, е необходимо да се направи поне консултация с личния лекар. Това е най-разпространеният признак за възпаление на хранопровода.

Кашлица на фона на киселини се развива в стадий на преход към ГЕРБ. Тази болест изисква ендоскопско изследване, гастроскопия и задължително лечение.

3.Кашлица признак на сърдечна недостатъчност

При сърдечна недостатъчност кашлицата може да започне в хоризонтално положение. Има и други симптоми – затруднено дишане, задух, световъртеж, болка в областта на сърцето.

Ако болестта стигне до 3-ти стадий, пристъпът на кашлица може да се съпровожда с кръв в храчките - кръвохрак.

Кардиологът е необходимо да премине през серия стандартни изследвания – електрокардиограма, рентгенограма на белите дробове, коронарография или ЯМР.

4.Хрема с кашлица – възможна ли е

Всяка хрема, ринит с отделяне на слуз, може да се съпровожда със слуз. И причината не е във възпалителните процеси на носоглътката, а в раздразнение на кашличните рецептори със слуз, която се стича по задната стена от кухината на носа.

Особено често хремата се съпровожда с кашлица, а болният не се изсеква и секретите навлизат навътре.

Подобна кашлица е разпространена сред малки деца, които още не умеят да се секнат, като в ранна възраст при никнене на зъби кашличните рецептори могат да реагират на излишък от слюнка.

Какво да правим, за да се избавим от тази кашлица

  • Първо трябва да се открие причината за хремата – вирусна, бактериална инфекция, патологии на структурата, алергия и т.н. обикновено неусложнените вирусни инфекции преминават от само себе си.
  • Втора стъпка – профилактична. Необходимо е да знаем как да се справяме с носните секрети – изсекването се прави с отворена уста, за да се освобождят носовите пътища.

5.Психогенна причина

Кашлица от стрес и напрежение. Има и такова. В този случай се нарича психогенна, възниква при деца, при недостиг на внимание от родителите, а при възрастните може да се развие като реакция на стрес.

Невротичната кашлица е най-често суха, може да се маскира с обичайната за прочистване на гърлото, но има също силна и лаеща, сходна на усложнение след коклюш.