Заболяванията на мъжките полови органи много сериозно засягат психическото и физическото състояние на представителите на силния пол.

Мъжът се чувства непълноценен, срамува се от своя проблем и прави всичко възможно да избегне интимните контакти със своята половинка.

Между впрочем много от типично мъжките заболявания бързо могат да се излекуват, ако навреме се потърси лекарска помощ, който въз основа на лабораторните изследвания да назначи ефективно лечение.

Днес ще разгледаме най-вероятните причини за зачервяване на половите органи.

Защо е възможно тестисите да се зачервят?

1. Сперматоцеле

Най-често срещаното заболяване, характеризиращо се със зачервяване на тестиса, е образуването на киста – сперматоцеле. За потвърждаване на диагнозата лекарят назначава ултразвуково изследване на скротума.

Лечението налага хирургична интервенция, тъй като кистата може само да се изреже.

2. Варикоцеле

При разширяване на вените, преминаващи през тестисите или през семенните каналчета, кожата на скротума може да се зачерви. Освен това варикоцелето понякога, но не винаги, се съпровожда, с остри болки в областта на слабините, повишаване на телесната температура и подпухналост на скротума.

В този случай също се налага ултразвуково изследване и оперативна интервенция. Усложнение на това заболяване е безплодието.

3. Торзио на тестиса

Първият симптом на усуканата семенна връв е зачервяването на скротума. Освен това пострадалият може да почувства гадене, да започне да повръща или дори да стигне до състояние на колапс.

Най-честа причина за това опасно състояние е травма на тестиса, а също и напрягане на коремните мускули, рязко завъртане.

4. Гангрена на Фурние

Опасно заболяване, при което се наблюдава зачервяване и оток на скротума, е гангрената на Фурние. Допълнителни симптоми могат да бъдат обрив на половите органи, гадене и силно повръщане.

Това заболяване предизвиква загиване на тъканите, поради което изисква незабавна лекарска помощ.

5. Онкологични заболявания

При тези патологии също е възможно зачервяване на тестисите, като уплътненията и образуванията в семенните жлези са доста твърди. Ранната диагностика и съвременните методи за лечение достатъчно успешно се борят с рака.

6. Гъбички

Микотичните заболявания на половите органи също се проявяват със зачервяване на скротума, поради което в този случай е необходимо задължително да се посети лекар и да се премине курс на лечение.

Следва да се отбележи, че гъбичките се лекуват доста дълго, тъй като микроорганизмите често са неустойчиви на антибиотици, поради което най-правилно е лечението да се назначи от уролог.

Как да реагирате при зачервяване на тестисите при момченца?

Ако зачервяването в скротума се появи при малко момче, то незабавно трябва да се потърси лекарска помощ, тъй като в този случай характерът на болезнените усещания може да определи само специалист.

Най-често причина за зачервяване на скротума при децата са:

1. Усукване на тестиса, възникващо най-често при травма на скротума, както при възрастните мъже;
2. Ингвинална херния, която също неблагоприятно влияе на функционалността на храносмилателните органи. Запекът се смята за най-характерен симптом на хернията.

3. Усложнение след инфекциозни заболявания – заушка, мононуклеоза, остра форма на ОРВИ;
4. Хидроцеле, което се характеризира не толкова със зачервяване, колкото с увеличаване на размерите на скротума. При бъбречнокаменна болест зачервяването на тестисите се смята за възможен допълнителен симптом. Основни проявления на това заболяване са кръв в урината, болезнени усещания в областта на кръста.