Всяка страна си има напитка, която хората надаряват с вълшебни свойства.

За Китай и Корея – това женшенът – символ на дълголетието, а за населението на Южна Америка – това са целебните плодове на какаото.

Малко хора знаят, че тази напитка за руския народ е цикорията, и не като алтернатива на кафето.

Кафе под краката

Цикория може да се закупи от почти всеки по-голям магазин. Големите, издути опаковки, които ни карат да направим асоциация с кафето, красят рафтовете на магазините, като привличат не само с оригиналната си продукция, но и с всевъзможни добавки.

С какво ли не допълват непретенциозния вкус на класическата цикория – карамел, сметана, стевия, шоколад, шипка, облепиха, женшен. Всеки може да намери своя вкус.

От какво се произвежда вкусната напитка? Помните ли малките сини цветове на твърдо стъбло, които растат в планините? Това е и цикорията. Като суровина за бъдеща напитка се използва предимно коренът. Интересно, че последният може да стигне до 15 метра дължина.

5 удивителни свойства на цикорията

Изследователите я отнасят към билките. Днес е известно, че съдържа цял комплекс от полезни вещества – витамин А и С, група В, пектин, каротин, минерални вещества – калий, магнезий, желязо, фосфор, натрий, манган.

Но най-важното – това е инулинът, уникален полизахарид, който оказва благотворно въздействие на човешкото здраве.

Много хора посрещат утрото си с кафе. Но цикорията може да стане заместител на тази напитка, макар и да не съдържа никакъв кофеин. Но оказва меко тонизиращо действие, подобрява храносмилането, укрепва имунитета.

За разлика от кафето, умерената употреба на цикория, може да понижи проявленията на стрес, да защити черния дроб и дори да предотврати диабет. Така цикорията е от полза за човека, докато кафето може да стане причина за кофеинова зависимост.

5 основни предимства на цикорията

Защита черният дроб и бъбреците

Разпространено диуретично средство, което спомага за отделянето на токсини от организма. Изследване, публикувано през 2015 г., показва, че антиоксиданти, съдържащи се в растението, са перспективни от гледна точка спиране на окислителните процеси в човешкия организъм.

Намалява стреса

Кофеиновата игла вдига нивата на кортизол и на адреналин в организма, което може да задълбочи проявленията на стреса. Цикорията не съдържа кофеин, нейното използване като алтернатива на кафето помага за понижаване на нивата на стрес.

Помага за предотвратяване и забавяне развитието на диабет

Изследване от 2015 г. показва, че екстракт от корена на цикория помага за предотвратяването или отлагане на ранното начало на захарен диабет, а също подобрява чревната перисталтика.

Благодарение на редовната употреба на цикория, при участниците се повишили нивата на адипонектин, който помага на организма да регулира нивата на кръвна захар.

Понижава болезнените усещания при остеоартроза

Коренът от цикория притежава изразени противовъзпалителни свойства и може да намали болезнените усещания при артроза с 20%.

Стимулира храносмилането

Благодарение съдържанието на инулин, цикорията е с меко пробиотично въздействие на организма, стимулира храносмилането.

Изследване от 2011 г. показва, че приемът на 15 грама инулин дневно подобрява качеството на живот на хората в напреднала възраст и предотвратява развитието на запек.

Повечето хора започват да употребяват цикория, разчитайки на полезните ѝ свойства, които са обусловени от съдържанието на инулин. В качествената напитка съдържанието на последното вещество не трябва да е по-малко 30%.