Гноен бурсит – това е не много често срещано възпалително заболяване, при което в патологичния процес се въвлича околоставната синовинолна торбичка.

Развиващото се възпаление при това нарушение е с гноен характер и се предизвиква от въздействието на организма на инфекциозна флора.

Освен изразените местни проявления, тази патология се съпровожда и с обща интоксикация на организма.

Своевременната хирургична интервенция позволява избягването на сериозни последствия.

В противен случай състоянието може да се усложни от разпространението на възпалителна реакция на меките тъкани с възникване на флегмони, а в най-тежки случаи, дори може да се стигне до сепсис.

Причини, рискови фактори

Заболяване като бурсит се среща доста често. Но в преобладаващия брой случаи този патологичен процес е с асептична природа.

Инфекциозно увреждане на синовиналната торба се съпровожда с нагнояване впоследствие, се открива значително по-рядко.

Установено е, че инфекциозно-възпалителна реакция се формира в областта на лакътната става. На второ място по разпространение е гнойно възпаление на коленната става. Най-често с тази болест се сблъскват мъже на възраст от 20 до 40 години.

В основата на възникване на гноен бурсит е внедряването в синовиналната торбичка на патогенни микроорганизми. Установено е, че най-често възбудители са различни представители на стафилококовата флора.

По-рядко възпалителна реакция се обуславя от стрептококи, протозои, псеудономас аерогиноза. Понякога при изследването може да се установи съчетание на едновременно няколко бактерии.

Механизъм на развитие

Съществуват 2 основни механизма на проникване на патогенната флора в областта на синовиналната торбичка.

Първият механизъм предполага проникване на бактерии в резултат на нарушена цялост на кожата.

Като пример могат да се приведат порезни или огнестрелни рани, като преди тях ставната торбичка не е била изменена.

Вторият механизъм се реализира в случай, ако първоначално човек се е сблъскал с асептичен бурсит. Натрупаният ексудат в синовиналната торбичка е благоприятна среда за размножаване на бактерии.

Непосредствено самите бактерии могат да попаднат в областта на ставите посредством лимфогенен или контактен път от други съществуващи инфекциозни огнища.

Хематогенният път на заразяване се среща значително по-рядко.

Основен предразполагащ фактор за развитие е понижено ниво на имунна защита.

Отслабването на имунитета е обусловено от различни хронични и соматични заболявания, преохлаждания, продължителен прием на имуносупресивни препарати, вредни навици и т.н.

Симптоми, характерни за гноен бурсит

Симптомите при този патологичен процес нарастват остро. Но в случай ако инфекциозната флора е проникнала чрез раната по-бързо нараства клиничната картина.

Болният се оплаква от висока температура, до фебрилни стойности. Задължително присъстват и други признаци на общ интоксикационен синдром, а именно слабост, главоболие, втрисане и т.н.

Паралелно в областта на засегнатата нарастват отока и зачервяването. Задължително се присъединява болка, която за кратък период от време достига максимална степен на проявление.

Приблизително след едно или две денонощия. Болковият синдром също започва да нараства. По-нататъшното протичане на патологията е също както и при първично заразяване.

Понякога гнойният възпалителен процес придобива хроничен характер.

Диагностика и лечение

Поставянето на диагноза обикновено не предизвиква никакви затруднения. Всичко започва с преглед. От лабораторните изследвания се използват пълна кръвна картина и биохимичен анализ.

Допълнително е необходимо да се направи пункция на ставата с бактериологичен анализ на получената течност.

Лечението на гноен бурсит предполага извършването на хирургична интервенция.