Със зараждането вътре в нас нов живот се промяна не само хормоналният фон на жената. Понякога тя с удивление открива, че нейното възприятие за околния свят се е променило. Появила се е потребност от уединение и самосъзерцание, а много от съществуващите сетивни органи са се обострили. Желаната бременност, дори съпроводена с вълнения и преживявания, винаги е щастие за жената. Но тези дълги 9 месеца могат да донесат и немалко приятни бонуси.
1. Жената при бременност процъфтява
Много хора се съгласяват, че интересното положение краси жените. Просто те процъфтяват, излъчват красота и някаква нежна, трогателна привлекателност. През този период се подобрява състоянието на косата на бъдещата майка. Жизненият цикъл на косъма се удължава. Всичко това е заслуга на плацентата, която към средата на втория триместър образува голямо количество женски полови хормони – естрогени. Това се отразява благоприятно на състоянието на косата, която става по-плътна, еластична и силна.
Благодарение нормализиране на функцията на мастните жлези и стабилизация на нивата на естрогена изчезват пъпките, ако преди това са покривали кожата. Кожната повърхност започва да излъчва светлина и сияние, усмивката на лицето прави жената неотразима.
2. Пищен и съблазнителен бюст – още един резултат от бременността на жената
Във втория триместър на бременността започват да се виждат измененията в гърдите. Всичко това е резултат от балансираната функция на плацентата и хормоналната система на жената. Първата образува хормона хорион соматомамотропин, а втората стимулира образуването на естроген, който стимулира растежа на млечните пътища.
Този приятен бонус не може да не зарадва по-слабите жени с малки гърди, а и възторгът у половинката е предсказуем.
3. Повишаване на творческия потенциал
Много жени сами не могат да разберат, откъде у тях се появява желание нещо да майсторят и да лепят, да преправят стари дрехи или да изразяват чувствата си чрез живопис. Всичко това се дължи на повишаване на активността на дясното полукълбо на главния мозък, отговорно за въображението, фантазията и емоциите. Именно то тласка бъдещата майка да прави ремонт на детската, да избира дрехи за бебето и аксесоари за развлечение. В очакване на среща с малкото бъдещата майка предварително подбира всичко необходимо, сякаш показва на мъника, че всичко вече е готово, очакват го и много го обичат. Жената възприема света през призмата на своето отношение към детето. А творчеството ѝ помага да свикне с новата роля и да приеме всички протичащи промени.
4. Развитие на интуицията като още един приятен бонус
Случайните озарения на жените в специално положение далеч не са безсмислени, а по-скоро закономерност. Бременността учи жената да чува своя вътрешен глас и да му се доверява. Изострената интуиция излиза като главно проявление на инстинкта за самосъхранение и предоставя на жената множество преимущества пред различни фактори на околната среда. Несъзнателно тя променя своите предходни предпочитания в храненето, избира по-полезни и екологично чисти храни, с лекота се справя с вредните навици и пази своя душевен покой.
5. Изостряне на сетивните органи
Не е тайна, че при загуба на един сетивен орган всички останали демонстрират способност да се усъвършенстват. И в това няма нищо странно, тъй като това е необходимо за бъдещата майка, за да разбира по-добре своето бебе. Например, обостряне чувствителността на зоните на главния мозък, които вземат участие в приема на звуковите сигнали. Необходимо е за определяне и точно разпознаване на интонациите на гласа на новороденото.