Желаете да родите второ дете, но не сте убедени как ще го приеме първородния ви син или дъщеря?

Как да разберем, че детето е готово да стане батко или кака

Свикайте семеен съвет и помислете какво можете да направите за първородното ви дете, за да го подготвите за увеличаване на семейството. Обмислете тактиката на общуване с по-голямото, за да може да ви помоли за братче или сестриче.

Разбираемо е, че може да е трудно да се започне този разговор, тъй като повечето от нас са слушали истории как по-голямото отхвърля по-малкото. Как между братя и сестри избухват големи скандали, как децата ревнуват, че родителите обръщат повече внимание на едното.

И още много подобни страшни сценарии, които се срещат в семействата на познати. Каквото и да правим, няма как да гарантираме на 100%, че това няма да се случи.

Все пак можем да направим много, за да обясним на първородния ни син или дъщеря, какво е това да има в семейството сродна душа, и да почакаме, то само да поиска братче или сестриче.

Ето 5 сигнала, които ще подскажат, че детето вече е готово да бъде батко или кака:

1.Интересува се от бременността

Ако смятате да започнете да работите над зачеването на второ дете, дръжте в течение първородния син или дъщеря. Събудете неговия интерес към тази тема. Разбира се, няма смисъл да го посвещавате в интимни подробности. Във всеки случай за всяка възраст могат да се намерят думи, за да се обясни как се развива в утробата детето, как минава раждането, как расте бебето.

Можете да разглеждате заедно снимките ви от времето, когато сте била бременна с него, както и да му показвате картинки с други бременни

Ако детето с интерес се включва към обсъждането, задава въпроси, а впоследствие и сам инициира такива разговори, това е отличен признак, че сте на правилния път.

2.Иска да ви помага в подготовката за раждането на брата или сестричката

С раждането на второто дете обстановката у дома леко се променя. Появява се ново креватче, маса за повиване, нови вещи.

Затова задължително показвайте всички неща и предлагайте да ви помага с тяхното подреждане, сортиране и определяне на подходящи места за вещи и принадлежности.

Поотрасналото ви първо дете с ентусиазъм ще се включи в подготовката, ако родителите му се доверят за тази дребна, но отговорна работа.

3.Иска да бъде батко или кака

Това е отличен признак, че детето е готово за появата на бебето. Ако ви съобщава, че вече иска да бъде батко или кака, това означава, че е усвоил идеята, че в семейството може да се роди още едно дете.

Подкрепата на детето може да се получи с обещанието да се обособи работна зона, само за игри и отдих, както маса и стол за майката и за таткото, веднага щом в семейството се роди дете.

4.Детето ви споделя страховете си

Колкото и да е странно, но това също показва за положителна нагласа. Това, че споделя своите преживявания показва, че мисли за бъдещето. И се представя не само в компанията на мама, татко, но и на братче или сестриче.

Задължително подгответе отговорите на всички въпроси – разсейте тревогите и съмненията. Първородното дете мечтае да чуе от своите родители, че каквото и да се случи, то ще продължи да бъде обичано по същия начин, въпреки че животът се променя.

5.Самите ви сте готови за появата на бебето

Децата разбират майката без думи и умеят да улавят емоциите. Затова второто дете е желано и обичано, по-голямото ще разбере това. И ще чака с радост и нетърпение появата на братче или сестриче.

Всичко това няма да е приложимо, ако второ дете бъде заченато около година след първото, по-голямото все още няма да разбира, и няма да помни какво е било без братчето и сестричето. Така е по-добре за взаимоотношенията между самите деца, но е трудно за самите родители.