Мускулната треска след тренировка е естествено явление – това означава, че мускулите ви растат и стават по-силни.

Но някои видове болка могат да сигнализират за травми, правейки физическите упражнения потенциално опасни за здравето. Обърнете внимание на следните сигнали на тялото, за да избегнете проблеми в бъдеще.

1. Мускулите ви треперят силно

Лекото треперене в мускулите след тренировка не е повод за безпокойство. Но ако ръцете и краката ви започнат да се тресат с магнитуд 7.0 по скалата на Рихтер, това говори за хипертонус на мускулите, и се налага тренировката да бъде прекратена.

Първо рискувате сериозно да паднете, когато ставате от тренажора или когато се опитвате да вдигнете щанга. Второ, силната умора не позволява човек правилно да разчете натоварването, и можете да получите разтягане или разкъсване на мускулите.

2. Изпитали сте внезапна остра болка

Острата болка по време на тренировка може да се окаже симптом на разрив на мускулите или свръзките, миопатия или миозит, увреждане на ставите и много други опасни състояния.

Не се опитвайте да продължите занятията, в противен случай ходенето във фитнес залата ще приключи в кабинета на хирурга-ортопед. Най-добре да се обърнете към треньора, който ще провери крайниците за наличие на подпухване или зачервяване.

3. След джогинг кракът ви се е подул

Отичането и болката в краката след бягане може да се окаже признак на прекомерно напрягане на мускулите.

Възможно е през следващите дни да ви се наложи да ограничите физическите натоварвания, а преди следващото бягане трябва да отделите повече време за загряване и после за разтягане.

Но ако кракът продължава да ви боли, следва да се обърнете към физиотерапевт. Специалистът ще ви помогне да укрепите проблемната област и да предпазите краката от потенциални травми.

4. Болките в мускулите продължават повече от 3 дни

От момента на тренировките са изминали вече 3 дни, но както преди изпитвате болка при изкачване на стълбите? Това означава, че сте надценили своите физически възможности и сте преизпълнили плана – мускулната треска трябва да се запази не повече от 48 часа.

Сега ще ви се наложи да изчакате, докато мускулната болка не изчезне напълно, и едва тогава вече можете да се върнете във фитнеса.

5. Пробождащи болки в гърба, коленете или раменете по време на физически упражнения

Болката, свързана с определен тип движение, може да се окаже симптом на патология на опорно-двигателния апарат. Ако болката е остра, ортопед задължително трябва да ви изследва.

При умерена интензивност е възможно да не сте се подготвили добре за интензивни физически натоварване. Следващият път отделяйте повече внимание на загрявката и след това разтягането, разтривайте мускулите преди упражнения.

Възможно е да трябва да се намали натоварването. Основното е да не се игнорира дискомфорта и да се консултирате с лекар.

И когато тренирате, трябва да се придържате към принципа за умереност и балансираност, който, между впрочем, важи за всички сфери на живота.

В тренировките съобразяването с него ще спомогне да се предпазите от травми. Макар че всеки един човек, който тренира поне веднъж се е сблъсквал с травмите.

Но това се превръща в проблем, когато не се обърне внимание и се развие хроничен процес, за което е необходимо дълго време – 5-10 години.