Тина Силинг преподава в Станфордския университет, и всички ѝ студенти я обожават. Нейният курс е сред най-популярните в университета.

Тина има и син Джон, за 20-годишнината на който подготвила подарък. Написала книга, където споделила какво сама би искала да знае, когато самата тя е била на 20. Какво разказва тя сина си?

1. Зад всеки проблем се крие възможност

Първото, което съветва Тина своя син е да се научи да вижда зад всеки проблем възможност и да гледа на всички задачи по-мащабно.

Например, нейният курс в Станфорд започва с това, че в петък разделя студентите на няколко отбора и им раздава пликове с по 5 долара в тях.

В неделя вечер всеки от тях има по 2 часа да създаде някакъв стартъп и да спечели от него. А в понеделник всички студенти се събират заедно. Всеки екип разполагал с по 3 минути за презентация, за да разкаже какво е успял да направи.

Какво мислите, какво измислили студентите?

Единият отбор купил помпа за велосипедни гуми и започнали да предлагат услугата „напомпване“ на велосипедистите, чиито гуми били спаднали на територията на колежа.

Другият отбор студенти резервирали маса в популярен ресторант и продали резервацията за час пик.

Но най-много – 650 долара, спечелил екипът, който измислил ето това.

Студентите погледнали на условията на задачата още по-мащабно и установили, че най-ценното в тяхната ситуация – това не са дори 5-те долара, а 3-те минути време за презентация в понеделник.

Те намерили компания, която би искала да вземе на работа студенти от Станфорд, и им продали тези 3 минути. Отличен ход.

2. Плановете не струват нищо

Бащата на мениджмънта Питър Друкер казвал, че плановете не струват нищо, но планирането е безценно. Ученият Насим Талеб има теория на черния лебед, съгласно която събитията в нашия живот се случват непланирано.

Тина също е уверена, че планирането е необходимо, но единствено само за задаване на посока на движение.
Спомнете си свое последно пътешествие в непознат град или в държава?

Колкото и внимателно да сте го планирали, всички най-запомнящи се неща се случват непланирани – внезапно сте срещнали интересен човек, който ви показва места, които ги няма на картата.

3. Всеки ден ви очакват 1 милион долара

Карлос Виноло от Университета на Чили е уверен, че всеки ден можете да излезете на улицата и да намерите там 1 милион долара. Но това разбира се е метафора, светът е пълен с възможности, които е необходимо само да се използват.

Когато излизате от дома вие ежедневно срещате интересни хора, с вас се случват някакви събития, откриват се възможности, които могат да променят живота ви.

4. С широко затворени очи

Всеки миг трябва да прекарваме като пътешественик в чужда страна или дете, което току що се е появило на бял свят. Трябва да свалим щорите, които сме сложили и активно да изучаваме пространството около нас.

5. Животът е пъзел

Още един урок се състои в това, че никога не знаем къде могат да ни потрябват определени знания.

Ако смятате, че курсът по калиграфия никога няма да ви потрябва в живота, но сякаш нещо ви тегли към него, изучавайте го. Не гледайте на това колко ще е рационален или изобщо няма да е такъв.