Потта – това е начинът, с помощта на който нашият организъм се охлажда. В горещо време се потим по-активно, тъй като кожата ни реагира на покачването на външните температури и се активира механизъм на активно охлаждане.

А по време на тренировки направо ни залива, толкова, че чак на очите започва да ни пари. Често това колко се потим зависи от генетичните ни данни. И все пак има начини, които помага поне малко да затворим крана.

Генетика – не е присъда, и хората могат да развиват това, което им е дадено по наследство. Същото се отнася и за потните жлези.

Например, при хората, които в детството си активно са се занимавали със спорт, са развити по-добре, отколкото при тези, които са предпочитали по-спокойни занятия.

Ако се отнасяте към втората категория, има начини да намалите потта, която се излива от вас и да направите летните тренировки по-приятни.

1. Намалете натоварването

Когато полагаме по-големи усилия за изпълнение на упражненията, щитовидната жлеза започва да отделя повече хормони, които помагат на работата на мускулите.

Колкото по-голямо е натоварването, толкова по-силно се потите, така че единственият изход в този случай, е да забавите оборотите и да преразгледате тренировъчния план, тъй като натоварването на тялото и на сърдечно-съдовата система при горещо време винаги е по-силно, отколкото при същите усилия, но при ниска температура.

Ако това се случва на постоянна основа, възможно е, и е необходимо да обърнете към лекар и да изследвате щитовидната жлеза.

2. Променете менюто

Понякога прекомерното изпотяване е свързано с хранителния режим. Например, виното, пикантната и гореща храна, кафето, сладките газирани напитки стимулират отделянето на пот.

Можете да започнете да си водите дневник на храненето, в който и да отбелязвате състоянието си по време на тренировки. Възможно е така да откриете храни, които ви карат да се потите по-интензивно.

3. Подберете правилният антиперспирант

Още един прост да намалите изпотяването – да намерите идеален дезодорант против изпотяване. Желателно е да бъде на практика без миризма, тъй като така ще можете да го нанасяте не само на подмишниците, но и на другите места, на които се отделя повече пот.

Най-добре е да направите това в следния режим – веднъж през нощта, преди лягане, и вторият път – сутрин, за по-голяма надеждност.

За по-чувствителните места може да си направите воден разтвор на сода и да нанесете на проблемните зони, например, под гърдите. Хранителната сода е отлично антибактериално и противовъзпалително средство.

4. Приучете тялото си към жега

Не избягвайте тренировките в горещото време, просто значително намалете натоварването и посещавайте няколко пъти в седмицата сауна, която ще помогне на тялото ви да се адаптира към жегата. За адаптацията може да са необходими няколко седмици, но си струва.

5. Сменете дрехите

И последното, но не по-малко важно – винаги избирайте правилните спортни дрехи. Те трябва да бъдат от специално изработени синтетични тъкани, които ще отвеждат потта от тялото ви, като му дават възможност да диша.

Но в интерес на истината можем и да не правим, това, а да оставим тялото просто да се охлажда. Друг вариант е да заменим тренировките на сухо с плуване, за което поне сега има много добри възможности, що се отнася до температурните условия.