Топ 5 ранни симптоми на съдова деменция
Полезно

Съдовата деменция не може да се нарече болест. Това е съвкупност от определени симптоми, които сигнализират за нарушена мозъчна функция, когато се влошава паметта и когнитивните способности на човека.
Рисковите фактори за деменцията са стареене, генетична предразположеност, пушене и злоупотреба с алкохол, атеросклероза, ниско и високо кръвно налягане, високи нива на холестерол, диабет, депресия и високи нива на естроген.
При продължително нарушение на мозъчната функция деменцията може да се развие по-активно, затруднявайки обичайния начин на живот. Но може да се повлияе на скоростта на развитие на заболяването. Трябва само навреме да се забележат неговите характерни симптоми.
1. Краткотрайна загуба на памет
Това е един от най-разпространените признаци на зараждане на съдова деменция. Паметта започва да се влошава дълго преди проявлението на самото заболяване. В ранен стадий започват да се забравят имена на известни личности или на хора, които познават добре. Забравят за последните събития или забравят обичайните маршрути на придвижване.
Заради загубата на краткотрайна памет хората задават на околните едни и същи въпроси по няколко пъти. Това се дължи на увреждане на главния мозък, които водят до възпаление, а също и други биологични изменения, които препятстват обмена на данни между мозъчните клетки.
2. Продължителна депресия
При 6-30% от хората деменцията на първо време може да се съпровожда с продължително депресивно състояние. При болните се наблюдават симптоми на депресия, макар и в техния живот да не се е случило нищо толкова травмиращо или тревожно. Същевременно състоянието на тъга, безсъние и смяна на настроението, с което се характеризират обичайната депресия, могат да се различават негативните усещания при съдова деменция.
Бавност, раздразнителност и понижаване на теглото са също чести спътници на това заболяване.
3. Честа смяна на настроението
Промяната на поведението, при което човек става потиснат, тревожен, страхлив и подозрителен, също свидетелства за започващо слабоумие. Честите колебания в настроението, дори променят характера на личността. От срамежлив по природа човек внезапно се превръща в скандалджия. Освен това, дори най-малкото излизане от зоната на комфорт на обичайното обкръжение или ритъм много лесно го разстройват.
4. Пренебрегване на личната хигиена и грижите за себе си
Деменцията нарушава мозъчната функция, затова и хора с това заболяване често започват да забравят за елементарни хигиенни навици: миене на ръце, ресане, миене на зъби, спретнати дрехи и дори използване на тоалетна. С времето те изобщо престават да обръщат внимание на собствената си хигиена. Това поведение сигнализира за развитие на когнитивно разстройство.
Ако при търсене на загубена вещ човек все пак може да възстанови в паметта своите действия, това е признак на нормални възрастови изменения в мозъка. Ако пък човек може да не си възпроизведе в паметта къде е отишъл и къде е сложил даден предмет. Това може да е признак на деменция.
5. Объркване на мисли и думи
В началните стадии на заболяването объркването на мислите може да се възприеме като разсеяност. Но наред със загубата на паметта и нарастващите проблеми в общуването, объркването в съзнанието само се задълбочава. Трябва да се обърне внимание при грешки с определяне на времето и пространството. Например, човек може да обърка действията от миналото, настоящето и бъдещето. Възможно е да забрави къде се намира и как се е озовал там.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.45 117

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg