Отслабването налага немалко ограничения в храненето. В идеалния случай то задължително трябва да включва храни източници на белтъчини, сложни въглехидрати, а също и на плодове и зеленчуци, на които следва се набляга. 

Всички тези правила се асоциират с пълен контрол и безкомпромисен отказ от обичайната храна.

Освен това невинаги е ясно как да съчетаем храните така че да ни бъде вкусно, и полезно.

5 комбинации храни, за да ни е по-вкусно при отслабване

1.Говеждо, топинамбур и чесън

При отслабване задължително трябва да присъства месо, но то трябва да е постно. Говеждото е много подходящо като източник белтъчини, особено ако говедата са хранени естествено – на паша.

В месото на говедата на свободна паша се съдържат по-малко мазнини, а това означава, че калоричността на готовото ястие е по-ниска.

И в двете разновидности на месото присъства аминокиселината левцин, която помага за увеличаване на мускулната маса и за изгаряне на мазнини.

При спазване на диета за отслабване е добре да се готви говеждо с топинамбур и чесън.

Земната круша е интересна за отслабващите с това, че съдържа естественият полизахарид олигофруктоза, който не само укрепва имунитетът и понижава нивата на холестерола в кръвта, но и подобрява храносмилането.

Потискат се гнилостните процеси в дебелото черво и се понижава концентрацията на липиди в кръвта и в черния дроб.

Тези данни са публикувани в списанието Biotechnology Reports. Но чесън не само придава на ястията на пикантен вкус, но и спомага за ускоряване на обмяната на веществата.

2.Сьомга с кисело мляко и сладък картоф

Тази комбинация е една от най-подходящите при отслабване. Протеините от рибата се усвояват много по-добре и по-бързо от местния белтък.

А в сьомгата присъстват всички необходими на организма за растеж, развитие и възстановяване на клетките на аминокиселини.

Червената риба е богата на полиненаситените мастни киселини, които са известни със своите противовъзпалителни свойства.

Сладкият картоф към сьомгата, зарежда организма с енергия и удължава чувството за ситост, благодарение на присъстващите в него сложни въглехидрати.

Завършващ щрих – подправяне на ястието с кисело мляко, което добре се съчетава с рибата и със зеленчуците.

3.Краставица и лимон – ефективната напитка за отслабване

Всеки диетолог ще ви каже колко е важно да се пият достатъчно течности по време на диета. Водата е участник във всички биохимични процеси в организма и от нея, по-скоро от нейната концентрация, зависи до голяма степен скоростта на метаболизма.

Ето защо е толкова важно да се попълват нейните запаси в организма, а за това помагат всевъзможни напитки, които са толкова вкусни, колкото и полезни.

Един от най-популярните и предпочитани варианти са храните – краставици и лимон.

Първият е истинска находка за отслабващите, тъй като този зеленчук се състои на 80% от вода, а всичко останало от многобройни ценни вещества и микроелементи.

Краставицата има множество полезни свойства, едно от които, според учените, е понижаване на нивата на холестерол.

Сокът от лимон е много полезен за отслабване, тъй като в него се съдържат полифеноли, които според японски учени потискат натрупване на мастни отлагания.

Не трябва обаче да се прекалява с лимоните, тъй като повишават киселинността на стомашния сок.

Авокадо с пълнозърнестхляб и пипер

Авокадото се появи по българските магазини сравнително неотдавна, но вече успя да стане популярно, особено сред тези, които водят борба с излишните килограми.

Въпреки високата си калоричност този плод може да е много полезен при отслабване, а това е благодарение на високото съдържание на омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Те понижават нивата на холестерола и са профилактика за множество сърдечно-съдови заболявания, рискът от развитие на които е пропорционален на трупането на килограми.

Какви комбинации от храни са полезни още

Има и други съчетания от храни, съчетанието на които е доста полезно в борбата с наднормените килограми. Това се отнася за омлета с пикантен сос и грейпфрут.

Някои смятат, че яйцата нямат място на трапезата при отслабване, тъй като съдържат холестерол. Но не е толкова много, че да причини вреда на здравето. За сметка на това са източник на не малко незаменими аминокиселини и по-точно на аргинин.