Маските, приготвени у дома, се радват на невероятна популярност сред жените. Всяка от тях поне веднъж е опитвала да нанася сметана или зехтин на лицето.

Проблемът е в това, че не всички храни са подходящи за приготвяне на козметични средства у дома.

Някои не само са безполезни, но и могат да навредят сериозно.

Хранителни продукти, които не са подходящи за нанасяне на кожата

1.Сода за хляб като провокатор на лющене на кожата

Содата е най-често използваният компонент за домашни ексфолианти, които трябва да почистят лицето от мъртви клетки и да го направят по-гладко.

Наистина неговата консистенция напомня на микрогранули, съдържащи се в обикновените ексфолианти, които се предлагат по магазините, но с това сходните им характеристики завършват.

Основната разлика е във високото ниво на pH, тъй като содата е алкална, което задължително трябва да се отчита от тези, които желаят да почистят своята кожата от люспите.

Нивото на pH на самата кожа следва да е много по-ниско и варира от 4.5 до 5.7, затова не е трудно да се досетим до какви последствия може да доведе подобна грижа, особено ако е постоянна.

Обезводняване, усещане за стегнатост, лющене и сърбеж – ето до какво може да доведе содата за хляб.

2.Гореща вода за миене – не най-доброто решение

Миенето на съдове със студена вода – какво може да бъде по-ужасно? Мазнините съвсем не се разтварят, затова се налага използване на 2 пъти повече миещо средство от обикновено.

А горещата вода прекрасно се справя с отстраняването на замърсявания, и затова повечето жени предпочитат да се мият с вода с висока температура.

Целта е по-лесно да свалят грима, праха, мръсотията и мастния секрет.

Последният става още повече, тъй като в отговор на повишената температура мастните жлези започват да функционират усилено. А това води до най-различни неблагоприятни последствия.

Горещата вода ускорява и стареенето на кожата. Ако желаете да усещате кожата си чиста, използвайте мицеларна вода или хидрофилно масло за миене в комбинация с вода с комфортна температура.

3.Захар и сол за почистване на лицето

Кожата на лицето е много по-нежна и деликатна, отколкото на тялото, макар и да изпитва върху себе си неблагоприятното влияние на околната среда.

Много жени забравят за това, когато използват за ексфолианти захар и сол. Тези мощни абразиви е възможно да навредят на кожата, да доведат до микропукнатини и травми.

Захарта в това отношение е доста по за предпочитане от солта, тъй като последната разяжда кожата и усилва възпалението.

За тялото може да се използва, особено в съчетание с масло и мед. За лицето е по-добре да се използват по-меки и щадящи храни, например, утайка от кафе.

4.Водка и други алкохолни напитки

Едва ли кожата би ви благодарила за този компонент в състава на маската, макар и някои жени да използват водка, коняк и други съдържащи спирт напитки.

Би трябвало те да помогат при силно омазняване на кожата, вследствие на нарушена функция на мастните жлези.

Мазната кожата е предразположена към възпаления и поява на акне, и на състоянието на косата това не се отразява по най-добрия начин.

Проблемът е в това, че под действието на спирта, който унищожава собствената хидролипидна мантия, епидермисът започва по-активно да образува подкожни мазнини.

Така се опитва да възстанови разрушения слой, да предпази от неблагоприятното влияние на околната среда и да задържи водата.

По-добре е спиртните съставки на маската да се заменят с отвари и извлек от билки с подсушаващи и дъбилни свойства – дъбова кора, корен от динка.

Благоприятно влияние на кожата има лайката, известна със своите противовъзпалителни, дезинфекциращи и антисептични свойства.

5.Плодове и зеленчуци – храни с различна степен на полезност

Сред храните, които най-често се използват за приготвяне на домашни маски, плодовете и зеленчуците заемат лидерско място.

Някои жени очакват от тях лифтинг-ефект, други се опитват да се избавят от пигментните петна, трети трябва да изравняват цвета на лицето и да му придадат по-свеж вид.

Дамите, които предпочитат домашните средства за разкрасяване вярват, че натуралното, направено от самата природа, не може да навреди на кожата, но това далеч не е така. Особено ако съставката се използва необмислено и в големи количества.