Понякога изглежда, че тези оставащи 30 дни бременност продължават повече от 6 месеца. И може би коремът няма накъде повече да расте, но въпреки това става все по-голям и по-голям.

През третия триместър, и особено в деветия месец, се увеличава не само коремът, но и други части на тялото.

Много ежедневни дела стават много по-трудни, емоциите нарастват заедно с нетърпението, и дори сънищата често стават по-странни и ярки, от когато и да било.

Наистина последният месец на бременността не е леко време, и бъдещите майки трябва да бъдат готови за това. Нека да погледнем какво се случва с женския организъм в 9-тия месец на бременност.

Какво странно се случва в женския организъм в 9-тия месец

1.Започва да тече коластра

Навярно забелязвате появата на симптом, който първоначално изглежда доста странно – жълта лепкава течност, изтичаща от гърдите и оставяща петна по дрехите. Всичко е наред – така тялото се подготвя да кърми бебето, а тази течност се нарича коластра.

Ако планирате да кърмите веднага след раждането, това прозрачно мляко веднага след раждането, богато на белтъци и антитела, става първа храна за детето.

2.Обувките не ни стават

Може би бъдещите майки в края на бременността започват да си мислят, че заедно с увеличаването на корема всяка част на тялото става по-голяма.

Всъщност това не е игра на въображение. Краката и стъпалата могат всъщност да се подуват и да отичат повече, отколкото бихте очаквали. Това се случва в резултат на хормонални изменения и наднормено задържане на течности, характерно за последния месец на бременността.

Освен това, с растежа на матката се увеличава натискът върху вените, което намалява кръвообращението към горните части на тялото.

За облекчаване на състоянието, колкото се може по-често в края на бременността трябва да се почива с повдигнати крака, да не се носят токове и да се избягват състояния от по няколко часа подред.

Не само отоци – причина за това любимите ви обувки да станат малки е, че по време на бременността самото стъпало може да се увеличи с 1-2 размера. Разбира се, то не расте, както когато сме били малки. Това е вследствие на отслабване на връзките и повишеното налягането и стъпалото се разширява.

Заради не си докараме плоскостъпие, след раждането трябва да се стараем да носим обувки с ортопедична подметка, или най-малко с подходяща стелка.

Не само краката, но и ръцете отичат – заради това може да не е възможно да сложим пръстен, а използването на ножици за маникюр става много трудно.

Така че сложете пръстена настрани – не се опитвайте да го сложите, тъй като има риск да не можете да го свалите след това.

И бъдете готови пръстите да не се върнат към нормалния си размер веднага след раждането. Най-вероятно и за известно време след това ще останат подути. Но не се притеснявайте – това не е завинаги.

3.Гърдите растат още по-бързо

Продължавайки темата с растежа на частите на тялото в последния месец на бременността, не можем да не споменем това, което се случва с гърдите.

Най-вероятно те ще станат още по-големи, отколкото в предходните месеци, и това също е нормално, ако в някакъв момент забележите, че млечните жлези са с различни размери. Това също се случва.

4.Странни сънища

Забелязали сте, че в последно време сънувате сънища, които могат да се опишат по скалата от доста странни до напълно безумни?

Не е нужно да си задаваме въпроси дали всичко с нас е наред – с психиката всичко е наред, и странните сънища в третия триместър са напълно нормални.

Тези сънища са предизвикани от хормонални изменения в организма, свързани с организма, затова не трябва да се безпокоим за тях. Те нищо не означават, така че можем смело да споделим нощните си приключения и да се смеем над тях.

5.По-често ходене до тоалетна

Бъдещите майки често ходят до тоалетна през последния месец, а понякога дори леко се изпускат при кихане или смях, което може да ги накара да си помислят за проблеми с пикочния мехур.

Всъщност нищо страшно не се случва. Просто детето става толкова голямо и така притиска пикочния мехур, че сигналът за неговото напълване постъпва много по-бързо.