Много от нас смятат, че на бременните почти всичко им е забранено и не могат да правят нищо на практика. Всъщност повечето от забраните са заблуди. 9 месеца бременност могат да се превърнат в истинско удоволствие.

Какви удоволствия могат да си позволяват бременните

1.Кафе – може, но не повече от 2

Може би сте си помислили, че ще трябва да се простите с любимото капучино, докато се роди детето, но това не е така.

Според последните препоръки на Американската асоциация на акушерите и гинеколозите, умерените количества не са вредни за бъдещата майка и за бебето.

Бременните не трябва да превишават прага от 200 мг кофеин на ден. Стандартната чаша 200-300 грама кафе средно съдържа около 95 мг кофеин, затова можем да си позволим на 2 кафета дневно.

Трябва да се има предвид, че кофеин се съдържа и в други напитки, в чая – около 47 мг и в какаовите напитки – 8-12 мг.

2.Секс – по-силни оргазми

На повечето бременни изобщо не им е до това, но пък някои жени изпитват непреодолимо желание за интимна близост, когато очакват бебе, и едното, и другото са напълно нормални. Но имайте предвид, че сексът по време на бременност – това е много специален, и не трябва да се отказваме от това удоволствие.

През този период кръвообращението в таза се усилва, което повишава степента на сексуална възбуда и прави оргазмите по-силни.

Не забравяйте за психологическото разкрепостяване – сексът по време на бременността е доста по-освободен, тъй като няма да се притесняваме от евентуално забременяване или да правим опити за зачеване, което напряга. Всичко това вече е случило и можем просто да получим наслада.

3.Шоколад - по-добре черен

Може би най-добрата новина, която може да научи всяка бременна жена – шоколадът е полезен. Неотдавнашни изследвания показват, че жените, които ядат шоколад, през бременността, са с по-нисък риск от тежко усложнение, каквото е прееклампсията.

За профилактика на това тежко усложнение се изписва прием на фолиева киселина. Ако предпочитате не млечен, а черен шоколад, то това ще е още по-добре, тъй като осигуряваме на организма много полезни за сърцето – антиоксиданти. Макар и шоколадът да съдържа кофеин, неговото количество е минимално.

Затова можете да не се измъчвате от угризения на съвестта и да си позволявате периодично да си похапвате по няколко парченца. Разбира се, не трябва да се изяжда наведнъж цяло шоколадово блокче, което е около 90-100 грама.

4.Спорт – не означава край на фитнеса

Бременността не означава, че за целия 9-месечен период не трябва да стъпвате във фитнеса или да преустановите сутрешния джогинг.

Всъщност физическата активност помага за справяне с неприятни симптоми, съпровождащи бременността, каквито са болките в гърба, запека, отоците.

Тренировките подобряват стойката, повишават тонуса на мускулите и издръжливостта, което може да е необходимо по време на раждането. Разходките, плуването, карането на колело, йогата за бременни – всички тези занятия осигуряват умерено физическо натоварване, което е много полезно.

Ако преди да забременеете, сте имали сериозни постижения в бягането или някакъв друг вид спорт, продължавайте, но се консултирайте с наблюдаващия бременността акушер-гинеколог как да адаптирате нивото на натоварване към по-специфичното си състояние.

Без значение какъв вид физическа активност сте избрали, трябва да се приемат достатъчно течности, и да се тренира с подходящ сутиен, който да поддържа добре гърдите.

Внимателно се вслушвайте към своето тяло – при всеки дискомфорт, слабост, световъртеж, гореща вълна, незабавно преустановете натоварването.

5.Пътешествия – през зимата накъде

Все още не е нужно да бутаме бебешка количка, и да сменяме памперси, и затова можем да си позволим да отидем на някое прекрасно място. Предвид настоящия зимен сезон възможностите са доста ограничени. Не е препоръчително при бременност да се сменя климатичния пояс, което би наложило дълго пътуване със самолет.

По-скоро разходка извън града, до близката планина с цел смяна на обстановката.

6.СПА – процедури без нагряване

Макар и радости като гореща вана, баня и сауна да са противопоказни за бременните, все пак можем да се поглезим като отидем в СПА-салон.

Не са препоръчителни абразивни процедури, а също и всичко, което е свързано с химически вещества. Може да се направи масаж или почистване на лицето, маникюр, педикюр, корекция на вежди, но трябва да се има предвид, че чувствителността на кожата значително се повишава при бременност.