Половите различия винаги са представлявали интерес за обществото. Как иначе да докажем, че нежната половина на човечеството е дошла от Венера, а силната от Марс? Това твърдение няма как да бъде тествано от истинност от учените. Lechenie.bg анализира 10 интригуващи факта за женския мозък.

1. Устроен е по друг начин

В женския мозък се съдържа повече сиво вещество, отговарящо за сензорното възприятие, емоциите, паметта и говора, докато в мъжкия е повече бялото, основната задача на което е координиране на информацията.

За това свидетелстват проучвания, проведени още в края на 19-ти век. По-късно се установяват конкретни различия във формата на конкретни части на главния мозък, и по-точно амигдалата, хипокампа.

Неотдавнашни изследвания показват, че в мъжкия мозък преобладават връзки между зоните вътре в полукълбата, а в женския – между полукълбата.

Следователно, първите по-добре се ориентират в пространството като вторите майсторски съчетават такива режими на обработка на информация като интуитивен и аналитичен.

2. Постоянно е под удара на хормоните

Хормоните варират в критичните дни, и това прави жените много емоционални. Но е вярно и това, че женският мозък се излага на тези колебания не само в период на менструален цикъл. Това се случва постоянно.

Тестостерон, прогестерон и естроген – ето това са основни хормони, които притежават огромна власт над живота на жените. Изменението на техните нива влияе на сексуалната активност, настроението, състоянието на паметта и дори на това как взема решения.

3. По-малък по размер

Мозъкът на жените е много по-малък от мъжкия с приблизително 10%, но това не доказва, че мъжете са по-умни. Няма никакви научни данни, които да доказват взаимовръзката между размера на мозъка и нивото на неговия интелект.

Още в миналия век учените стигат до извода, че теглото на мозъка зависи не от неговата принадлежност към един или друг пол, а от ръста на индивида – колкото е по-висок, толкова по-голям е мозъка. Мъжете принципно са по-високи от жените.

4. Много по-активен

Мозъкът на жените като цяло е много по-активен от мъжкия както при изпълнение на задачи за концентрация на вниманието, така и в състояние на покой.

До този извод стигат учени, работещи под ръководството на психиатъра Даниел Амен. Освен това те установили, че активността на мозъка при жените и мъжете се проявява по различен начин.

При първите в по-голяма степен се наблюдавал при тези зони на главния мозък, които отговарят за паметта, емоциите и самоконтрола. Същевременно при силния пол – в участъците, които носят отговорност за равновесие и координация на движенията.

5. По друг начин реагира на проблема

Жените използват двете полукълба на мозъка за решение на поставените задачи, докато мъжете задействат само неговата лява част, свързана с логиката.

Това твърдение не е съвсем точно, но все пак има известна истина. Мозъкът на представителите на 2-та пола реагира на проблемите по различен начин.

  • Жените по правило обработват информация като я подхвърлят от ляво на дясно между полукълбата. Това може да е признак на това, че жените решават проблема, обединявайки своите логически и интуитивни възможности.
  • При мъжете информацията има тенденция да се мести напред назад във всяко от двете полукълба, а не между полукълбата. Тоест мъжете също използват двете части на своя мозък. Просто правят това по друг начин, и за решение на стоящата пред тях задача използват логика и интуиция по отделно.